Shomal, İran’ın yazlık bölgesi, iran Seyahatimiz

Yazar: Yasemin Soysal

Shomal, İran’ın orta-kuzey kesiminde, Hazar Denizi’nin güney kıyısı boyunca yer alan bir İran eyaletidir. Shomal, İran’ın en yoğun nüfuslu illerinden biridir. Bölgenin en yoğun geçim kaynaklarından biri turizmdir. Yerel halkın ilgi gösterdiği bu bölge, İranlılar tarafından çok sevilir.

Shomal, İran

İran Shomal- Şomal size nasıl anlatmalıyım bilmiyorum. Aslında İranlıların gözünde yazlık evlerine kaçtıkları, dinlendikleri, ara tatillerde program yaptıkları bir şehir. Hazar denizinin kıyısında yeşillikler içinde bir şehir. Havası, ağaçlı dağları bana İzmir’i hatırlattı.  Hazar denizini tepeden izleyebileceğiniz o uzun teleferik Şhomal şehrine bakış acınızı değiştirecek. Ağaçların arasından yukarıya çıktıkça nasıl bir yere seyahat ettiğinizi anlayacaksınız.

İran-Shomal şehrine vardığınız sokaklarda bir sürü çocuğun ellerinde pankartlarla yol üzerinde dikildiğini göreceksiniz. Tabelalarda villa var ya da oda var gibi açıklamalar bulunmaktadır. Sokak aralarında hiç tahmin edemeyeceğiniz evler ve konaklamalar mevcut. Biz de bir gittiğimizde bu çocukların sunduğu evleri görmek için onların arkasından gitmiş ve bir kaç eve girip çıktıktan sonra en beğendiğimiz villayı kiralamıştık. Kalabalık gittiğinizde çok uygun fiyata güzel yerler bulabileceğinizi unutmayın. Tabi ki yanımda İranlı kişiler olduğu için onlar sitemi ve nasıl pazarlık yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Hiç ayırt etmeden evlere bakıyor ve çocuklarla konuşuyorlardı. Sonunda çok tatlı keyifli bir evde anlaştılar.

Burası bir liman kenti. Karavanları ile gelenler, çadır kuranlar hepsi Shomal şehrinde mevcut. Eğer siz maceraperestseniz ve hazar denizinin dalga sesiyle uyanmak istiyorsanız o zaman muhakkak bir çadır kiralayıp denizin kenarında uyuyabilirsiniz.

Bu arada plajda devasa perdeler görürseniz şaşırmayın. Kadın ve erkek için ayrı plaj alanları var ve bunları devasa perdeler ile ayrılıyorlar.

Shomal’e tatil zamanı gittiyseniz trafiği dikkat edin.

Shomal şehrinin Tahran’a göre çok daha sakin bir havası var. Eğer bir tatil zamanı gittiyseniz ve sizinle birlikte tüm İranlılar Shomal’e gittiyse üzgünüm ama yukarıda söylediklerimin hepsini unutun. Çünkü tüm İran orada olacağı için trafiği bol ve gürültünü bir ortam olacaktır. Kısacık bir mesafeyi saatlerce gidemediğimiz için küçük bir panik atak bile yaşadığım olmuştur.

Deniz kenarında dolaşabilir, akşam ateş yanan bidonların orada bir çay içebilirsiniz. Etraftan arabalardan gelen müzik sesiyle kendinizi panayır alanında gibi hissedeceksiniz.

Shomal bölgesinde çoğu kişinin yazlığı olduğu için insanların büyük bir kısmı yazlıklara gelmektedir. Diğerleri ise değişik konaklama alternatiflerine göre seçimler yapmaktadırlar. Shomal bir çok gencin sosyalleştiği, insanların diğer şehirlere göre nispeten daha rahat hareket edebildiği bir şehirdir.

Ayrıca Shomal’e varmadan bir dağ geçtiğiniz sonra tekrar aşağıya doğru iniş yaptığımızı hatırlatmak isterim. Shomal dağ ve deniz arasında kalmış bir şehirdir. Bu yüzden çok çeşitli aktivitelerin ve konaklama seçeneklerinin olabileceğini de unutmayın.

Hazar denizi kıyısında bir çay içmeyi unutmayın

Sıra dinlenmeye geldiğinde yine burada da İran’ın meşhur çay nebatını bulabilirsiniz. Dinlenmek için gerçekten güzel bir ikili oluyorlar. Ya da sokakta göreceğiniz bir sokak tatlıcısından ayaküstü bir tatlı alabilirsiniz. Bazense spontane pişirilmiş göreceğiniz bir ekmeğin ucundan alıp o güzel sıcak tadı hissedebilirsiniz.

Shomal e bir kaç kere gittim. Her seferinde farklı bir his ve yolculuk bizi bekliyordu. İlk gittiğimde özgür ve tek başımaydım. Daha sonrasında küçük bir çocuk kucağımda ve emzirirken bu yollarda seyahat ettim.Biz Shomal’e hep otobandan gittik. Ama bir seferinde hatırlıyorum o yol durma noktasına gelmişti. Tüm İran Shomal’e gidiyordu sanırım. Dağların arasında, sislerin içerisinde saatlerce adım adım ilerliyorduk. Eğer İran’da nevruz gününden önce ya da tatil günlerinde yola çıkıyorsanız ve çoğu insanın seçimi hazar denizi kıyısı olan Somal’se işte o zaman bu tarz trafiklere hazır olmanız gerekiyor.Bu akıl almaz bir deneyimdi. Çünkü uçurumun dışında gidebileceğiniz hiç bir yer yoktu.

Benzer Yazılar