Batum, Gürcistan seyahatimiz

Yazar: Yasemin Soysal

Batum gezilecek yerler, Batum’da ne yenir ve içilir? Asronamik saat, Piazza Meydanı, Alfabe Kulesi, Batum Bulvarı, Ali Nino Heykeli, Haçapuri pidesi, Medea Heykeli, Botanik Bahçesi, Panoramik Dönme Dolap, Chacha Kulesi ve Batum’un diğer önemli noktalarını bu yazıda bulabilirsiniz.

BATUM, GÜRCİSTAN

Batum yolculuğu çok sıkıldığımız bir günün ardından planladığımız bir seyahatti. Seyahatler bağımlılık gibidir, uzun süre seyahate çıkmadığınız zaman yollar insanı çağırır. İşte öyle bir akşam vizesiz gidebileceğimiz ve çok fazla harcama yapmadan tüm aile seyahate çıkabileceğimiz bir yer arıyorduk. Gürcistan kimlikle gidilen, vize gerekmeyen bir ülke. Bu yüzden ani bir kararla Batum’a oradan da Tiflis’e gitmeye karar verdik. Batum Türkiye’ye mesafe olarak çok yakın. Eğer karayolu ile giderseniz maliyet açısından çok düşük. Direk uçakla gidilirse uçak biletleri çok yüksek. İç hatlarla Türkiye Karadeniz’e gidebilir oradan Batum’a giden otobüslere binebilirsiniz. Ben çocukla birlikte bu yolu denedim ve kolay, keyifli bir yolculuk yaptım. Annem, babam, kardeşim, eşi ve kızımla çıktığım en güzel yolculuklardan biriydi.

Gürcistan’ın ikinci büyük şehri olan Batum bir liman kentidir. Karadeniz’e kıyısı olan Batum gerek tarihî yerleri gerekse yapılacak aktiviteleriyle dolu dolu gezilecek bir şehirdir. Güzel olan şu ki Batum’a giderken pasaporta veya vizeye ihtiyacınız yok. Yalnızca kimliğinizle şehre giriş yapabilirsiniz.

Batum seyahatini en güzel Mayıs ve Eylül ayları arasında yapabilirsiniz. Eğer ki geziniz kış aylarına denk geliyorsa şehrin çok yağışlı ve rüzgârlı olduğunuz bilmelisiniz. Batum’u 2 veya 3 gün içerisinde rahatça gezebilirsiniz.

Batum genel olarak pahalı bir şehir değildir. Para birimi Lari’dir. Her ne kadar ucuz bir şehir olsa da Batum’u gezinizi daha da uyguna geçirmek için “Go Batumi” tasarruflu kartını satın alabilirsiniz. Bu kartı ulaşımda ve bazı müze girişlerinde kullanabilirsiniz.

Batum’a gittiğinizde birçok insanın tatil şehri modunda olduğunu göreceksiniz. Birçok kişi tahmin etmese de Batum’un ünlü plajları vardır. Sizler de Batum’a giderken plaj kıyafetlerinizi almayı unutmayın. Zira birçok kişinin denize girdiğini, plajlarda oturduğunu göreceksiniz.

Batum’da nerede kaldık?

Batum’da airbnb üzerinden kiralama yaptığımız otel-ev konaklama şekliydi. Burada çok sık rastlayacağınız bu konaklama aslında otel odalarının ev gibi olan halleri. Tuttuğumuz yer, mutfağından salonuna, yatak odalarından konforuna bir evi aratmayacak şekildeydi. Apartmanın tamamı bu şekilde kiraya veriliyor ve girişte resepsiyon vardı. Gerçekten merkezdeydi. İki günde tüm şehri gezdiğimizi söyleyebilirim. Aslında yaz ayında gidilse yapılacak çok fazla şey var. Biz kışın gittiğimiz için birçok aktivite kapalıydı.

Batum’da Gezilecek Yerler

Piazza Meydanı

Şehri gezmeye Batum’un en ünlü meydanların biri olan Piazza Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Piazza İtalyanca “meydan” anlamına gelmektedir. Bu meydan tam bir Avrupa tarzını yansıtmaktadır. Hatta İtalyan meydanlarına benzetsek sanırım yanlış olmayacaktır. Meydanın tasarımı Vazha Orbeladze’ye aittir. Piazza Meydanı’nda birçok kafe ve restoran bulabilirsiniz. Özellikle meydanda dinlenme isteyenler ayaklarının götürdüğü yere oturup meşhur Gürcü şaraplarını tadabilir veya kahvelerini içerek günün yorgunluğunu hafifletebilirler. Özellikle Cafe La Briache meydanın en ünlü kafesidir.

St. Nicolas Kilisesi

Piazza Meydanı’nın yakınlarında St. Nicolas Kilisesi bulunmaktadır. Bu kilise Batum Osmanlıların himayesindeyken yapılmıştır. İnşaatı 1865 yılında Yunanlılar tarafından başlatılmıştır. Dönemin padişahı kilisenin çanlarının çalmaması şartıyla kiliseyi kabul etmiştir. Batum Osmanlıların himayesinden çıktığında ise çanlar çalmaya başlamıştır. Kilise 2012 yılında yenileniştir.

Avrupa Meydanı

Gezinize Batum’da yine ünlü bir yer olan Avrupa Meydanı’ndan devam edebilirsiniz. Bu meydan aynı zamanda Medea Heykeli’ne ve Astronomik saate ev sahipliği yapmaktadır.

Batum Avrupa Meydanı’nda bir heykel: Medea

Medea heykeli Avrupa Meydanı’nda bulunan oldukça yüksek maliyetli bir heykeldir. Bu heykel Yunan mitolojisinde bolluk ve bereketi temsilen yapılmıştır. Heykelin elinde bolluğu temsil eden altından yapılmış bir post bulunmaktadır.

Astronomik Saat 

Meydandaki diğer önemli eser Astronomik Saat’tir. Bu saat Ulusal Banka’nın kulesine yerleştirilmiştir. Astronomik Saat sıradan bir saat değildir. Onu diğer saatlerden ayıran özellikleri; güneşin hareketlerini, burçları, gerçek saat dilimini göstermesidir. Ayrıca saat ayın hareketlerini de göstermektedir.

Bir şehrin meydanında gezmek çoğu zaman o şehirle ilgili birçok bilgi almamızı sağlar. Şehrin önemli eserleri bu meydanlarda bulunduğu için hem zaman hem de bilgi alma açısından bize tasarruf sağlar. Aynı zamanda bu meydanlarda insan seslerini, kuş seslerini, ağaçlarda esen rüzgârları duyabilirsiniz.

Cıvıl cıvıl Batum Bulvarı’nı ziyaret edin.

Batum Bulvarı

Meydanlardan başlamışken yine şehrin en hareketli, kıpır kıpır meydanından devam edelim mi? Batum Bulvarı sahil boyunca uzanır. Uzunluğu 7 km olan bulvar 1881 yılında yapılmıştır. Peki, bu meydanda neler mi yapabilirsiniz? Öncelikle sahil boyunca yürüyüş yapıp Karadeniz’in havasını içine çekebilirsiniz. Yorulursanız sahildeki kafelerden birinde mola verebilirsiniz. Acıkırsanız restoranlardan birine girip Batum’un meşhur lezzetlerini tadabilirsiniz. Hatta plajlarda denize girebilir ve güneşlenebilirsiniz. Batum plajları, yaz aktiviteleri ile ön plana çıkan bir şehir. Doğal olarak kışın sessiz sakin. Yine de uzun sahili bir tuk tuk kiralayarak dolaştık. Başka ülkelerde hiç tuk tuk kiralandığını görmemiştim. Ama burada sadece kimliğinizi bırakarak tuk tuk kiralayabiliyorsunuz. Zaten bir ulaşım aracı olmadan tüm sahili yürümeniz hele ki bunu çocukla yapmanız çok zor olacaktır. Belki hava güzel olsaydı bisiklet kiralanabilirdi ama çocukla yine de en eğlencelisi bu motorlar olacaktır.

Çocukla birlikte Batum’da hiçbir zorluk yaşamadık. Zaten her yer düz ayak olduğu için rahatlıkla istediğiniz yere gidebiliyorsunuz.

Gördüğünüz gibi sadece Batum Bulvarı’nda bile birçok aktiviteye yer verebilirsiniz.

Birçok önemli noktanın keşistiği Miracle Park

Batum’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Miracle Park’tır. Miracle park içerisinde şehrin diğer önemli noktaları olan Alfabe Kulesi, Ali Nino Heykeli ve Panoramik Dönem Dolap bulunmaktadır. Ayrıca yakınlarda ünlü Tiyatro Binası’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Miracle Park’ta özellikle ilkbahar ve yaz aylarında birçok konser ve etkinlik bulabilirsiniz.

Alfabe Kulesi’nden şehir manzarasını izleyin.

Miracle Park’ta bulunan Alfabe Kulesi 133 metre yüksekliği ve sarmal şekliyle hemen gözünüze çarpacaktır. Kulenin yapılma amacı Gürcü alfabesinin değeri ve önemini anlatmaktır. Alfabe Kulesi’nin en üst katında Batum şehrini gözler önüne seren bir seyir manzarası bulunmaktadır. Ayrıca yine en üst katında bir de restoran bulunmaktadır. Şehirdeki restoranlar göre daha pahalı ancak dilerseniz buranın lezzetleri de deneyebilirsiniz.

Ali ve Nino’nun hüzünlü öyküsü…

Ali Nino Heykeli

Alfabe Kulesi’nin hemen yakınında Ali ve Nino Heykeli’ni göreceksiniz. Aslında Batum’u gezmenin en güzel yanı şehrin birçok ünlü eserlerinin birbirine yakın olmasıdır.

Ali ve Nino Heykeli’nin hikâyesi Azeri yazar Kurban Said’e aittir. Hikâyeye göre Hristiyan olan Nino ve Müslüman olan Ali çok severler. Evlenmek istediklerinde aileleri onlara karşı çıkar. Buna rağmen yine de evlenen Ali ve Nino bir süre Ali’nin savaşa gitmesiyle yine ayrı düşerler. Ali bu savaştan geri dönemez ve ölür. Böylece çift sonsuza dek ayrı düşer.

İşte bu Heykel de her 10 dakikada bir birbirine yaklaşıp ayrılacak şekilde tasarlanmıştır. Ali ve Nino Heykeli’ni artık onların hikâyesini bilerek ziyaret etmemenizi tavsiye ederim.

Bu dönme dolaba mutlaka binmelisiniz.

Panoramik Dönme Dolap

Yine Miracle Meydanı’nda gözünüze kocaman bir dönme dolap çarparsa bilin ki o Batum Panoramik Dönme Dolabı’dır. Şehre tepeden bakmanın en güzel hâllerinden birini bu dolap sayesinde yaşayabilirsiniz. Aslında panoramik Dönme Dolabı Londra’daki London Eye’a benzetsek herhalde doğru bir tespit yapmış oluruz. Siz de Batum’a böyle eğlenceli bir dönme dolapla bakmak isterseniz bu tam size göre bir aktivite olacaktır.

Gezimize kaldığımız noktanın yakınlarından devam ediyoruz. Bu kez de karşımıza Batum’un meşhur Chacha Kulesi çıkıyor. Burayı size tarif ederken görüntü olarak İzmir saat kulesinin tıpkısının aynısı diyeceğim. Tabii ki içerik olarak bazı farklar var ama görüntü neredeyse aynı. Chacha Kulesi 25 metre yüksekliğindedir. Eğer buraya çıkıp şehri görmek isterseniz bunu ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Batum Miracle Park’ta aynı zamanda çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz.

Hız Teknelerine binin.

Miracle Park ve içinde bulunan eserleri gezdiyseniz size burada birkaç aktivite önerebilirim. Bunlardan birincisi hız tekneleriyle Karadeniz’in meşhur sularını gezmek olacaktır. Bu sürat teknelerinin fiyatı hem uygun hem de sizler için güzel bir macera deneyimi olacaktır.

Botlu Delta Kanadı’nı deneyin.

Sürat teknelerinden sonra bir de gökyüzünde uçmak ister misiniz? O zaman size Batum’un Botlu Delta Kanadı’nı tavsiye edeceğim. Bu hem denizde hem karada giden motorlu araçlar kendinizi adeta gökyüzünde uçuyormuş hissine büründürebilir.

Gezimize şehrin tiyatrosuyla devam ediyoruz.

Tiyatro binası, Neptün Çeşmesi ve Poseidon aynı meydanda…

Gezimizin bir sonraki durağında şehrin en eski tiyatrolarından biri var. Bu tiyatro binasının olduğu meydan aynı zamanda Neptün Çeşmesi ve Yunanlıların deniz Tanrısı Poseidon Heykeli’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Argo teleferiği ile harika bir komplekse ulaşabilirsiniz.

Batum’da sizlere şehrin en güzel kompleksine çıkmak için Argo teleferiğine binmenizi ve şehre bir de bu teleferik ve kompleksten bakmanızı tavsiye ederim. Karadeniz Dağları’nın eteklerinde kafe, restoran ve müthiş manzara sunan komplekse bu teleferikle çıkabilirsiniz. Argo teleferiği şehirle bu güzel kompleksi birbirine bağlamaktadır.

Botanik Bahçesi’nde birçok çeşit bitkiyi bulabilirsiniz.

1912 yılında kurulan Batum Botanik Bahçesi şehrin 9-10 km uzağında yer almaktadır. Bu bahçe Andrey Krasnov tarafından kurulmuştur. Botanik bahçesinde çok sayıda çeşitli bitki bulunmaktadır. Yeşile doymak ve mis gibi çiçek kokuları arasında kaybolmak isterseniz botanik bahçesine mutlaka uğrayın derim.

Hiç tersten yapılmış bir ev gördünüz mü?

Hepimizin bildiği evlerin tepetaklak olmuş hâli Batum’da bir müze olarak sergilenmektedir. Sadece Batum değil aynı zamanda Dünya’nın bazı yerlerinde de ters ev müzelerini görmeniz mümkündür. Bu evin içerisinde çok fazla şey olmasa da vaktiniz olursa ziyaret edebilirsiniz.

Batum kumarhaneleri

Batum’da kumarhanelerin serbest olduğunu belirtmekte fayda var. Üzeriniz çok kötü değilse çoğu kumarhaneye giriş yapabilirsiniz tabi çocukla değil. Eğer karı koca gittiyseniz biriniz dışarıda çocuğa bakarken diğeri bir girip içeri bakıp çıkabilir. Kısaca buralar çocuklu aileler için çok uygun yerler olmuyor. Biz Batum’a sadece iki gece ayırıp sonrasında Tiflis’e geçiş yaptık.

Batum’da ne yenir, ne içilir?

Batum’un meşhur yiyeceklerinin başında ızgara et, Haçapuri, Khinkali, Sulguni peyniri ve deniz ürünleri gelir. Şehirde en popüler lezzetler yumurtalı peynirli pide ve büyük kocaman mantılar. Çocukla birlikte rahatlıkla yiyecek bir şeyler bulacaksınız. Zaten çocuklar bu tarz hamur işlerine bayılıyor. Çok fazla sağlıklı yiyecek olduğunu söyleyemem ama mutfağı olan bir ev tuttuysanız merkezde çok güzel sebze satan satıcılar var. Onlardan alacağınız taze sebzelerle mutfakta bir şeyler pişirebilirsiniz.

Haçapuri

Haçapuri bir çeşit pidedir. Bizdeki Karadeniz pidesine benzer. Üzerine peynir konur. Daha sonra yumurta kırılır. Batum’da birçok yerde karşınıza çıkabilir.

Khinkali

Khinkali bir çeşit mantıdır. Karadeniz’de bir çok farklı çeşit mantıyı deneyimleyebilirsiniz. Bizdeki mantıya kıyasla daha büyüktürler. İçerisinde et ve patates veya başka çeşit malzemeler görebilirsiniz.

Sulguni Peynirleri

Bunun yanı sıra kentin en meşhur peynirleri Sulguni’dir. Bu peynirleri birçok restoranda tadabilirsiniz.

Elbette Batum şaraplarını denemeden dönmeyin.

Batum’a gelmişken elbette ki en meşhur içecek olarak şaraplarını deneyebilirsiniz. Gürcü şarapları dünya çapında meşhurdur. Akşamları Gürcistan’a özel ve şarapların satıldığı küçük bar kafelere gidebilirsiniz. Eğer sevilen bir mekansa muhakkak kalabalık olacaktır. Şehir kışın özellikle akşamları çok haraketli olduğu söylenemez. Popüler bir mekân değilse biraz sakin ve boş olabiliyor. Hatta çoğu erkenden kapanıyor. Bu yüzden çok geç saatlere kalmadan ne yiyeceğinize karar verseniz iyi olur. Yoksa kucağınızda ağlayan bir çocukla sokak sokak açık bir restoran aramaya çalışabilirsiniz.Eğer Batum’a giderseniz Gürcü şaraplarından tadım yapmadan dönmeyin.

Kısa kalmamıza rağmen tüm ailenin neşeyle bir restoranda yeni bir lezzet denemesi, pazardan aldıklarımızla Batum’da bir evde yemek yapmak unutulmayacak anılar. Her Pazar, her eczane, her restoran birbirinden farklı. Hissettirdiği hisler de öyle…

Benzer Yazılar