Bu yazıda Selanik’te gezilecek yerler, Selanik lezzetleri, Atatürk’ün evi, Beyaz kule, Ana poli, Aristoteles Meydanı, Tsimiski caddesi, müzeler, Ladadika, Savaş müzesi, Aya sofya ve Aya Dimiri kiliseleri,Galerius and Rotunda kemerini, Kapani çarşısı ve daha fazlasını bulabilirsiniz.
Selanik, Yunanistan
Atina dönüşü yolumuzun üzerindeki Selanik’e uğradık. Selanik denildiğinde aklımıza gelen tek şey ATATÜRK’TÜ. Bu yüzden atamızın evini görmek için Selanik’te durma kararı aldık. Selanik Atina’ya göre çok daha mütevazı bir şehirdi. Sanki zamanda kısa bir yolculuk yapmış gibi hissettiriyordu. Atatürk’ün doğduğu büyüdüğü evi görmek, yaptıklarını yakından incelemek her birimizde büyülü bir etki yaratmıştı. O küçük çocuğun böyle büyük işler yapmak için duyduğu tutkuyu hissetmiştik.
Selanik, Yunanistan’ın başkent Atina’dan sonra en büyük ikinci şehridir. Tarihi ve turistik yerleriyle her yıl ziyaretçi sayısı artmaktadır. Özellikle Türkiye’den birçok kişinin görmek istediği yerler arasındadır.
Selanik şehri geçmişte uzun bir süre Osmanlı Devleti hâkimiyeti altında kalmıştır. O nedenle şehri gezdiğiniz zaman Osmanlıya ait birçok eser de görebilirsiniz.
Selanik şehri aynı zamanda ülkemizin İzmir şehrine de oldukça benzetilmektedir. Siz de özellikle sahil kesimini gezerken bu benzerliği fark edebilirsiniz.
Selanik’te Beyaz Kule’den müzelere, Aristoteles Meydanı’ndan Ana Poli’ye kadar birçok ünlü ve tarihi yer sizi beklemektedir. Tüm bunların yanında şehrin önemli lezzetlerini de denemeden Selanik’ten ayrılmamanızı tavsiye ederim.
Selanik’te Gezilecek Yerler
Şehrin en ünlü yeri olan Beyaz Kule’den başlıyoruz.
White Tower of Thessaloniki
Şehrin ortasında denizin hemen kenarında bulunan bu kule “Beyaz Kule” anlamına gelmektedir. Adını yapıldıktan sonra beyaza boyandığı için beyaz kule olarak almıştır. 15. yüzyılda yapılan bu kule 34 metre yüksekliğe sahip olup Osmanlılar Dönemi’nde yapılmıştır. Denizin yanında kulenin bulunma sebebi, denizden gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı savunma amaçlı olarak yapılmıştır. Zamanla bu kule hapishane, gözlemevi, birtakım tarihî eserlerin saklanma amacıyla da kullanılmıştır.
Kulenin en son katına çıktığınızda burada karşınıza bir restoran ve balkon çıkacaktır. Dilerseniz lezzetli Yunan yemeklerini burada deneyebilir ve balkonundan şahane şehir ve deniz manzarası izleyebilirsiniz.
Galerius ve Ratunda Kemerini ziyaret edin.
Arch of Galerius and Rotunda
Galerius Antik Dönem Yunanlılardan kalma bir kemerdir. Bu kemerin yapılma sebebi Perslere karşı yapılan savaşta kazanılan zaferin anısına yapılmıştır. M.S 300 civarında yapılmıştır. Maalesef günümüzde buradan geriye sadece 2 ayak kalmıştır.
Bu kemerin hemen kuzeyinde yapılan ve Ratunda adı verilen aslında İmparator Galerius’un mezarı olarak yapılmıştır. Sonraki dönemlerde ise kiliseye çevrilmiştir. Osmanlılar döneminde cami olarak hayata geçen kilise en sonunda Heykel Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Ratunda ismini dairesel şeklinden almıştır. Ziyaret etmek isteyen kişiler için düşük bir ücretle buraya girebilecekleri bilgisini belirtmek isterim.
Aristoteles Meydanı
Deniz kenarında bulunan bu meydan kentin en cıvıl cıvıl ve popüler yerlerinden biridir. Bu meydanı Fransız mimar Ernest Hebrard tasarlamış, 1918 yılında yapımıştır. Burada Electra Palace ve tiyatro binası gibi önemli yapıların yanında burada alışveriş merkezleri de bulunmaktadır. Aynı zamanda burada bulunan kafe ve restoranlar da meydana hareketlilik katmaktadır. Aristoteles Meydanı bir zamanlar yangında büyük hasar görmüş ancak sonraki dönemde yeniden şimdiki görüntüsüne kavuşmuştur.
Bu meydan yakınlarında şehrin en ünlü pazarlarından biri olan Modiano Market bulunmaktadır. Burası ağırlıklı olarak deniz ürünleri ve et ürünleri satmaktadır. Bununla beraber birçok lezzeti de bu pazarda bulabilirsiniz.
Tsimiski Caddesi
Birçok şehirde görebileceğimiz şehrin en yoğun ve alışveriş caddeleri Selanik’te de karşımıza Tsimiski caddesi ile çıkıyor. Burasu ünlü mağazaların olduğu önemli bir caddedir. Caddenin bir kısmı Aristotales Meydanı’na bağlandığından buraya geldiğinizde her iki yeri de gezebilirsiniz.
Ano Poli
Ano Poli Selanik şehrinin yerleşim yerlerinden biridir. “Yukarı şehir” anlamına gelmektedir. Buranın etrafı surlarla çevrilidir. Selanik’te tarihi yerler ve müzeler ve dinî yapıları görmek isterseniz buraya mutlaka uğramanız gerekmektedir. Bölgenin en gözde yerlerinden biri hiç şüphesiz Heptapyrgion’dur. Burası Osmanlı Dönemi’nde “yedi kule” olarak isimlendirilmiştir. Dar ve dolambaçlı yolları geçerek, bölgedeki Osmanlı etkilerini görerek buraya ulaşabilirsiniz.
Burada tarihî yerlerle iç içe oturup bir şeyler yemek veya içmek isterseniz tam size göre bir mola yeri olacağını söyleyebiliriz.
Hiç kuşkusuz tüm Türkler başta olmak üzere birçok insanın ziyaret ettiği Atatürk Müze Evi de burada bulunmaktadır.
Selanik Şehrinde müze gezmeye elbette Atatürk Müze Evi’nden başlıyoruz.
Atatürk Evi Müzesi
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında doğduğu evdir. Selanik’te bulunan bu eve her yıl başta Türkler olmak üzere dünyanın birçok yerinden çok sayıda ziyaretçi gelmektedir. Bu evde Atatürk’ün kullandığı mobilyaları ve kişisel eşyaları görmeniz mümkündür. Evin bahçesinde ise Atatürk’ün babasının bir zamanlar ektiği nar ağacı günümüzde hâlâ bulunmaktadır.
Müze gezmesi daha kolay olsun diye bölümlere ayrılmıştır. Ayrıca bu evde hem Atatürk’e hem de annesi Zübeyde Hanım’a ait heykeller de bulunmaktadır.
Bu müzede sadece Atatürk’e ait eşyalar değil aynı zamanda ona ait değerli bilgiler bulunmaktadır. Bu müze-evi gezerken bir zamanlar burada Atatürk’ün yaşadığını bilerek, onun kullandığı eşyalara, mobilyalara dokunarak duygusal bir an yaşayabilirsiniz.
Selanik Savaş Müzesi
Bu müzede Yunanistan savaş tarihine, savaş aletlerine, silahlarına ve özellikle 2. Dünya Savaşı yıllarına ait birçok bilgi bulabilirsiniz. Müze Aristotales Meydanı’na yakın konumda bulunmaktadır.
Selanik Arkeoloji Müzesi
Patroklos Karantinos tarafından tasarımı yapılan bu müze 1962 yılında kurulmuştur. Burada Roma ve Helenistik Döneme ait tarihî eserler ile birlikte Makedonya dönemine ait birçok bilgi bulunmaktadır. Hepimizin bildiği gibi tarihî açılardan Yunanistan önemli bir şehirdir ve antik döneme ait birçok kalıtı barındırmaktadır. İşte müze de bu eserleri sergilemek amacıyla kurulmuştur. Bu müzede ayrıca günümüze kadar gelmiş en eski Yunan tarihli belge olan Derveni papirüsü de bulunmaktadır.
Bizans Kültürü Müzesi
Uzun bir dönem Bizans İmparatorluğunun yaşadığı bu şehirde elbette ki Bizans döneminden kalan kalıntılar için bir müze bulacaksınız. Bu müze kendi içerisinde konularına göre bir kronolojiye göre hazırlanmış ve 1994 yılında açılmıştır. Burada aynı zamanda Hristiyanlık dini öncesi dönemine ait eserler de bulabilirsiniz.
Selanik şehrinde çok sayıda kilise de göreceksiniz.
Agios Dimitrios Church
Dilimizde “Aya Dimitri Kilisesi” olarak anılan bu kilise Selanik şehrinin ana kilisesidir. Agios Dimitros aslında bir din adamıdır. Birçok dinî faaliyette bulunmuştur. İlerleyen yaşlarında ise Bizanslı askerler tarafından idam edilmiştir. İdamından bir süre sonra onun anısına kiliseye bu isim verilmiştir.
Kilise’de oldukça etkileyici mozaik panolar bulunmaktadır. 43 metre uzunluğunda olan bu kilisede oldukça küçük mozaikler de bulunmaktadır.
Yine bir zamanlar Osmanlı himayesindeyken cami hâlini almıştır. O dönemde ismi “Kasimiye” olmuştur. Ayrıca burası Atatürk Müze Evi’ne yakın olduğundan çıkışta burayı da ziyaret edebilirsiniz.
Church of Saint Sophia (Aya Sofya Kilisesi)
Tarihi oldukça eskiye dayanan, mozaiklerler ve çok değerli bir taş olan adataşı kullanılarak yapılan bu kilise Selanik’te mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Bu kilise Bizans Dönemi’nde katedral olarak kullanılmıştır. Osmanlılar bölgeye hâkim olunca kilisenin üzerine bir minare eklenerek cami hâline getirilmiştir. Görüntüsünden de anlayacağınız üzere bu kilise oldukça eski bir yapıdır.
Bu kilisenin bir de kubbesi bulunmaktadır. İçeriye girdiğinizde tüm kilisede olduğu gibi kubbedeki işçilik de dikkatinizi çekecektir.
Şehrin ortasında bir savunma bölgesi…
Heptapyrgion
Burası şehrin birçok yerinden görünen ve şehrin tam orta tepesinde yer alan ve şehri savunma amacıyla oluşturulmuş bir yerdir. Burada toplam 10 tane kule bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde “zincirli kule” olarak anılmıştır. Aynı zamanda Heptapyrgion bir zamanlar suçluların hapse atıldığı yerdir. Buraya çıktığınızda tüm şehir ayaklarınızın altında olacak ve şehre tepeden bakma şansına da ulaşacaksınız. Tabii ki buraya çıkmanın kolay olmadığını da size belirtmemde fayda var. Ancak bir yeri keşfetmek istediğinizde bazı zorlu yolculukların orayı gördükten sonra size iyi ki bunu yapmışım dedirtebileceğini unutmayın.
Ladadika
Burası aslında Selanik’te bir yerleşim yerinin adıdır. Limanın yanında yer alır. Bir zamanlar limanın yanında bulunmasından dolayı liman ticaretinde önemi varmış ancak bir süre sonra burada yangın çıkmış, Ladadika bu yangından sonra kendini toplayamamış ve bir süre yalnız kalmış.
Sonraki dönemlerde kent yeniden canlılığını zamanla kazanmış. Özellikle şehrin gece hayatı buraya kayınca yeniden revaçta olmuş. Günümüzde ise gece hayatı ile birlikte birçok tarihi yeri burada ziyaret edebilirsiniz.
Roma Forumu
Antik çağdan kalma olan Roma Forumu bir zamanlar Selanik’in yönetim merkeziymiş. Burada yaklaşık 2. yüzyılda inşa edilen birçok kalıntıyı bulabilirsiniz. Özellikle Çeşme, hamam, antik tiyatro gibi birçok kalıntıyı, arnavut kaldırımları bu bölgede yer almaktadır. Ayrıca forumun etrafı stoa adı verilen taşla çevrilidir.
Tüm lezzetleriyle Selanik Kapani Çarşısı
Kapani Çarşısı
Yunan kültürü deyince aklımıza lezzetli mezeler, çeşitli zeytinyağlılar ve daha birçok leziz yemek gelmektedir. İşte tüm bu lezzetleri hem tatmak hem de çeşitli baharatlar, sebzeler, meyveler, hediyelik eşyalar satın almak istiyorsanız burasının tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. Bu çarşının geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır. Öyle ki açılışı Bizans Dönemi’ne kadar dayanmaktadır.
Kamara Meydanı
Burası birçok insanın buluşma noktasıdır. Nasıl ki her şehrin bir buluşma noktası varsa Selanik’te burası Kamara Meydanı’dır.
Bunun dışında Selanik’te deniz kenarında bir seyir terası olan Selanik şemsiyelerini (diğer adıyla Zongolopoulos Şemsiyeleri) ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca eski Yunan hükümdarı adına yapılan İskender Parkı’nı ve burada bulunan Büyük İskender Heykeli’ni de görebilirsiniz. Ayrıca Selanik’te daha fazla vakti olanlar Selanik fotoğrafçılık Müzesi’ni, Bey Hamamı’nı ve Selanik’in milli ve doğal parklarını da ziyaret edebilirler.
Selanik Lezzetleri nelerdir? Selanik’te ne yenir, ne içilir?
Selanik Deniz Ürünleri ve zeytinyağlıları
Hepimizin bildiği gibi yemek kültürü olarak Akdeniz mutfağının ön plana çıktığı Yunanistan mutfağı bizim ege kıyılarına benzemektedir. Bol ve çeşit çeşit zeytinyağlılar, çeşitli mezeler insanların damaklarını süslemektedirler. Bu nedenle “Selanik’te ne yenir?” sorusunun cevabı öncelikle balık ve deniz ürünleri ile çeşitli mezeler olacaktır.
Selanik gevreği bir başkadır.
İkinci olarak Selanik en çok pastane ürünleriyle ünlüdür. Hepimizin bildiği Selanik gevreği de bu ürünler arasındadır. Biscotti’ye benzeyen bu ürün özellikle kahveye veya çaya batırılarak yenir.
Selanik krepleri, böreği, baklavası ile de oldukça ünlüdür.
Selanik gevreğini lezzet olarak Selanik Böreği, Koulouri yani simit izler. Ayrıca tatlılar konusunda Selanik çeşit olarak zengindir. Selanik baklavası, Selanik usulü peynir tatlısı, Barbuşka tatlısı bunların en ünlüleridir. Bunların yanına hemen hemen birçok köşede bulacağınız krepler de Selanik’te oldukça ünlüdür.
Bu yoğurt ve fasulye bir başka
Tüm bunlara ek olarak Selanik yoğurdunu ve Selanik fasulyesini de denemeden bu şehirden ayrılmayın.
Selanik’te Festivaller
Selanik şehrine gelmeden önce şehrin festival ve tarihleri hakkında bilgi sahibi olursanız burada dilediğiniz festivale katılabilirsiniz. Selanik’te şu festivallere katılmanız mümkündür:
Dans, sergi ve konserlerin verildiği Dimitria Festivali, Selanik Uluslararası Fotoğraf Festivali, Selanik Belgesel Festivali, Selanik Hip Hop Festivali, Reworks Müzik Festivali, Selanik Dans Festivali, Selanik Yemek Festivali, Selanik Sokak Festivali, Selanik Piknik Festivali, Art Thessaloniki Sergisi, Selanik Piyano Festivali, Selanik Uluslararası Büyük İskender Maratonu.
Selanik bize gerçekten ayrı bir anlam katmıştı. Manevi olarak inanılmaz doyum sağlamış bir şekilde Türkiye’nin yolunu tuttuk.