Hindistan Jantar Mantar Hawal Mahal’in (Kırmızı ve pembe kumtaşından inşa edilen saray) karşısında bulunan bir gözlem ve astroloji merkezidir. Hindistan’da astronomi ve yıldızlar deyince ilk akla Jantar Mantar geliyor. Buraya büyük bir merakla gittik çünkü en eski astronomi merkezlerinden biri olduğunu biliyorduk. Hindistan’daki Jantar Mantar Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmiş astronomik bir gözlemevidir.
Jantar Mantar
Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki Astronomik Bir Gözlemevi, Jantar mantar
Aklımızdaki tek soru acaba içerideki anıtları ya da astrolojik sembolleri anlayabilir miydik? Ancak içeriye girdiğimizde her anıtın altında İngilizce açıklamalarını görünce bir parçada olsa rahatladık çünkü burada kime sorsanız anlatmak için can atan birileri var ve çat pat İngilizcemizle neler yazdığını anlayabiliyorduk.
1734 yılında hizmet vermeye başlamış…
Bazen gördüklerimiz bizi öyle şaşırtıyordu ki eski bir dönemde nasıl böyle bilge işler yapıldığını anlamakta zorlanıyorduk.1734 yılında hizmet vermeye başladığını düşünürseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Gerçekten büyük hesaplar ve titiz bir çalışma olduğunu görebiliyorsunuz. Milimetrik hesaplar yapılmış resmen. Neredeyse hiç hata payı yok. Tamamı taş ve mermerden inşa edilmiş.
Dev güneş saati; Büyük Samrat Yantra
Dev güneş saati 2 saniye hassasiyetle ölçüm yapılabiliyor. Dünya ile güneş arasındaki mesafe bile ölçülebiliyor. Hatta acaba İngilizcelerini yanlış mı anladık diye düşündüğümüz anlar oldu.
Ram Yantra
Ram yantra; Güneş ve gezegenlerin yüksekliğini ve azimutunu (Azimut, bir gök cisminin gözlemciye göre istikâmetinin ufuktaki kuzey veya güney noktasından açısal uzaklık olarak ifadesi.) ölçer. Bu taş bloklarının merkezinde eşit yükseklikte bir direk bulunur. Bu direkler ve bloklar, yapının yarıçapına eşit olan, eşit yüksekliktedir.
Ram Yantra sadece Jaipur ve Yeni Delhi’deki Jantar Mantar’da görülür.
Büyük Samrat Yantra (Dev Güneş Saati); 27m yüksekliğinde
Küçük Laghu Samrat Yantra
Rajput kralı Sawai Jai Singh II tarafından yaptırılmış ve 1734’te tamamlanmıştır. Bir tanesi Delhi’de olan mantarlardan biri de Jaipur’da. İklimin ve havanın şartları da göz önüne alınınca Jaipur şehrinde kurulması uygun görülmüş. Ayrıca Maharaca bu rasathane kurulmadan önce adamlarını dünyanın dört bir yanındaki gözlem evlerine gönderdiğini ve buralarda kendilerini geliştirip ülkeye öyle döndüklerini duymuştuk.
Delhi, Jaipur, Varanasi ve Nattura’da da kurulan gözlem evlerinin en bilineni Jaipur. En azından biz böyle biliyoruz.
Bugün, Jaipur’daki Jantar Mantar, 1961’den beri Rajasthan Arkeolojik Siteler ve Anıtlar tarafından korunmaktadır.
İçeriyi gezerken gerçekten şaşkınlık hissettik.
Güneşin acısına, gökyüzünün durumu ve daha bir çok faktöre göre yapıların şekilleri değişiyor. Biri kısacık merdivenlere sahipken başka bir yapı 27 metre uzunluğunda. Merdivenlerin başına çıkıp acıları anlamaya, yazıları çözmeye ve yıllar önce insanların bu konuda yaptığı çalışmaları hayranlıkla anlamaya çalıştık.
Jantar Mantar Hindistan’da bir gözlemevi, sıcakta gitmeyin!
Çok sıcak bir zamanda gitmenizi önermiyoruz çünkü herhangi bir gölgelik yok.
Biz gittiğimizde çok sıcak değildi ama yine de bir parça sıcaktan bunaldık. Güneşin ve yıldızların incelendiği bu alanda kafanızı sokacağınız bir yerin olmaması akşam üstü ya da sabah saatlerini tercih etmenize sebep oluyor. Düz bir alan ve gezmek için ortalama 1 ya da 2 saat yeterli oluyor. O süre içerisinde eğer sıcakta gelirseniz buna katlanamay bilirsiniz.
Aslında biz en fazla bir saat içeride kaldık. Ona rağmen sıcaktan etkilendik. Belki sizin merakınız ve yanınızda daha derin açıklamalar yapacak birileri varsa bu süre daha fazla uzayabilir. Ona göre Jantar Mantar’a hazırlıklı gelmekte fayda var.
09.00 – 16.30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş 350 Rupi. Hawal Mahal’in (Kırmızı ve pembe kumtaşından inşa edilen saray) karışışında yer aldığı için Hawal Mahal’i gezmeye gelmişken burayı da gezilecek yerler listenize muhakkak not alın.
İçerideki yapıları daha iyi anlamanız için hepsinin fotoğrafını sizlerle paylaşıyorum. Fotoğraflardan Jantar Mantar’da sizi nelerin beklediğini daha iyi anlayacaksınız.
Jantar Mantar Jaipur’da toplam 19 enstrüman var. Jantar Mantar’ın başlıca enstrümanlarından bazıları Rama Yantra, Samrat Yantra, Rashiwalay Yantra, Disha Yantra, Utaansh Yantra, Chakra Yantra, Jai Prakash Yantra, ve Dingash Yantra’dır.
Jaya Prakash Yantra
Belli açı ve büyüklüklerde olan mermer levhalar aslında gökyüzünün ters görüntüsünü temsil eder ve gökyüzündeki cisimlerin azimutrusunu, yükseltisini, saat açılarını, konumlarını belirlemeye yardımcı olur.
Jai Prakash Yantra
Nadi Valaya
Ekvator düzleminde iki dairesel kadranı vardır. Biri kuzeye bakar diğeri de güneye. Her iki diskin çubuk şeklindeki kolları, komşu Laghu Samrat Yantra’nın rampasına tam olarak paraleldir. Avrupa güneş saatlerine en çok benzeyen ekinoksta bir güneş saatidir.
Jantar Mantar Hindistan’da bir gözlemevi – BURÇLAR
Burçları ve sembolleri de sizinle paylaşmak istiyorum. Jantar Mantar burç yapılarına kendi burcum olan akrep burcunun fotoğrafını paylaşarak başlıyorum.
Jantar Mantar KOÇ Burcu Sembolü
BOĞA Burcu Sembolü
İKİZLER Burcu Sembolü
Jantar Mantar Hindistan’da bir gözlemevi, YENGEÇ Burcu Sembolü
ASLAN Burcu Sembolü
BAŞAK Burcu Sembolü
Jantar mantar, Hindistan’da bir gözlemevi; TERAZİ Burcu Sembolü
AKREP Burcu Sembolü
Hindistan’da bir gözlemevi, YAY Burcu Sembolü
Hindistan’da bir gözlemevi, OĞLAK Burcu Sembolü
KOVA Burcu Sembolü
BALIK Burcu Sembolü
Artık yorgun düşmüş bir şekilde otelin yolunu tuttuk. New Delhi’de kalan günlerimiz için dinlenme vakti gelmişti. New Delhi yazımızı merak ediyorsanız lütfen Hindistan, seyahat yazımızı okuyun.