Çocukken yaşadıklarım kilo almamı etkiler mi?

Yazar: Yasemin Soysal

Çocukken yaşadıklarım kilo almamı etkiler mi? Çocukluk yılları, bireyin kişisel gelişimi ve sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bırakan kritik bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan deneyimler, bilinçaltımızı şekillendirir ve yetişkinlikteki alışkanlıklarımızı etkiler. “Çocukken yaşadıklarım kilo almamı etkiler mi?” sorusu, giderek daha fazla merak edilen bir konu haline gelmiştir. Ben size kısaca şunu söyleyebilirim %100 çocukken yaşadıklarınız bugününüzü etkiler. Hiç kimse çocukluğundan bağımsız değildir. Sizin için travma olmayan konular çocukken sizi etkilemiş ve hayatınızı şekillendirmiş olabilir. Maalesef ki zaman içerisinde kötülüklere, mutsuzluklara ve haksızlıklara alışıyoruz. Yetişkin olduğumuzda bizi etkilemeyen bir konu çocukken ilk tanıştığımızda çok etkiliyor olabilir. Bu yüzden kişiler her zaman yetişkinler için travmatik sayılabilecek konuları bulmaya çalıştıkları için çocuklukta ki sorunun kaynağını göremeyebiliyorlar. Fakat gerçek şu ki bir çok insanın kilo almasının sebepleri çocukluk döneminde saklıdır.

Konunun psikolojik boyutunu incelemeden hemen önce çocuklukta yaşanılan fizyolojik faktörlere de dikkat etmek gerektiğini belirtelim. Çocukken geçirilen bir hastalık, ilaç geçmişi, bedensel rahatsızlıklar bugün ki durumu etkileyebilir. Fakat bunların hiç biri yaşanmadığı halde ortaya çıkan stres faktörleri de obezitenin tohumlarını atmış olabilir. Çocukluk deneyimlerinin kilo alımı üzerindeki etkilerini anlamak için, bilimsel verilere göz atmak önemlidir. Araştırmalar, çocukluk döneminde yaşanan stresin ve travmanın, obezite riskini artırabileceğini göstermektedir. Bu durum, hormonal değişikliklere ve duygusal beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak kilo artışına neden olabilir.

Duygusal ihmal!

Çocukken yaşadıklarım kilo almamı etkiler mi? Duygusal ihmalden bahsetmek istiyorum size. Bu ne demek diyebilirsiniz bir çok çocuğun geçmişte yaşadığı duygulardan biridir. Bilimsel veriler, çocukluk döneminde yaşanan stresin, beyindeki hormonal dengeyi etkileyerek obeziteye yol açabileceğini göstermektedir. Özellikle, çocuklukta yaşanan duygusal ihmalin, obezite riskini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu veriler, çocukluk deneyimlerinin kilo alımını etkileyen temel faktörlerden biri olduğunu göstermektedir. Maalesef ki acı bir gerçek vardır. Çocukların bir çok ihtiyacını karşıladığınızda duygusal ihtiyaçlarının da karşılandığınız anlamına gelmez. Bir çok çocuk anne babası tarafından anlaşılmadığını, yeterince dinlenmediğini, sevilmediğini, taktir edilmediğini söyler. Duygusal boşluklar ve duygusal ihmal bir çocuk için tehlikeli noktalardır ve obezite ya da aşırı kilo riskini çok artırır.

Travmatik Olaylar!

Çocukken yaşadıklarım kilo almamı etkiler mi? Çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, bireyin psikolojisini derinden etkiler. Bu durum, birçok kişinin stresle başa çıkmak için yiyeceğe yönelmesine ve bu alışkanlığın zaman içinde kilo alımına dönüşmesine neden olabilir. Sanırım buraya kadar herkesin tahmin ettiği noktalardır. Fakat çocukluk travmalarınızı o günkü çocukluk hislerinizle hayal etmezseniz sorunun kökeninin ne olduğunu bulamazsınız. Çünkü çocukken kırılgan olduğumuz ve travmatik durumlar yaratacak faktörler yetişkinlikte aynı değildir.

Çocukken yaşadıklarım kilo almamı etkiler mi? Hadi gelin bir örnek verelim. Babası tarafından dayak yiyen bir çocuk o günün koşullarında bundan hiç etkilenmemiş olabilir. Hatta dayak yedikten sonra kardeşleri ile kıkır kıkır bu duruma gülmüş bile olabilir. Bir yetişkin gözüyle o dayaktan etkilenmiş olduğunu düşünürsünüz. Fakat bu bizim bu andan geçmişe baktığımızda tahmin ettiğimiz bir durumdur. Fakat çocuğun yediği dayak çocukta hiç bir etki yaratmazken aynı hafta öğretmeninin bütün arkadaşlarının önünde onu utandıracak bir söz söylemesi onu çok daha travmatik bir durumun içine düşürebilir. Ki bir çok seansta bu durumla karşı karşıya kaldım, çok daha zor durumlar hiç bir etki yaratmazken çok küçük olaylar ve durumlar o çocukta bugünü etkileyecek düzeyde travmalar yaratmış.

Bu yüzden kilo probleminize çözüm ararken bugün gülerek geçtiğiniz ama geçmişte canınızı acıtmış olaylara odaklanmanız gerekiyor. Tabi ki bu olaylar bir çok kişi için bugün bile gözlerinin dolmasına sebep olur. Çocukların kilosuyla dalga geçmesi için bile bir travma sebebi olacak kadar yeterlidir.

Benzer Yazılar