Tahran trafiği, İran seyahatimiz

Yazar: Yasemin Soysal

Tahran trafiği motorsikletlerin yoğunluğu, arabaların çokluğu ve hızlı kullanmaları ile meşhurdur. Tahran’daki trafik yoğunluğu nedeniyle ana caddelere özel uygulamalar sayesinde girebilirsiniz. Ücret ödemeden ana caddelere giren araçlara 80 bin tümen ceza kesiliyor.

Tahran Trafiği

Tahran trafiğinde maceraya hazır mısınız?

Seyahat ederken gezilecek çok yer olduğunu bilmenizi isterim ama mesafeler çok uzak. Benim doğup büyüdüğüm topraklara göre bir yerden bir yere gitmek uzun mesafeler gerektirebiliyor ve hele ki iyi bir şoför değilseniz Tahran’da araba kiralamanızı önermem. İlk taksiye bindiğimde çığlık attığımı hatırlıyorum. Çıt kırıldım biri ya da hızdan korkan biri değilim ama o arabayla yapılan hızlı hareketlere kesinlikle alışkın değilim. Tahran trafiği bence yaşayabileceğiniz en inanılmaz deneyimlerden biridir. Hele ki şarkının sesini son ses açan, çılgın bir taksiye denk geldiyseniz çığlık atmamanız içten değildir. Bu yüzden bu Tahran trafiğine ayak uydurabilecek yeteneğiniz yoksa Tahran’da araba kiralamayın, en iyisi taksiye binin. Zaten taksi ücretleri gidebileceğiniz çoğu ülkeden çok daha ucuz olacaktır. Ayrıca biraz zor ve çok tercih edilmeyen bir seçenek olsa da metroyu da uzun mesafeler için kullanabilirsiniz. Tabii ki her ülkede olduğu gibi metro sabahları ve akşamları yani iş çıkış saatlerinde inanılmaz kalabalık ama başka saatlerde rahatça kullanılabilir.

Tahran trafiğinde bu kadar çok araç kalabalığı, araçların eski olması ve onların egzozlarından çıkan gazla çok fazla hava kirkililiğine sebep oluyor. Hatta bu hava kirliliği nedeniyle okulların tatil edildiği bir zaman bile oluyor. Yetkililer bu konuda çoğu zaman farklı önlemler almak durumunda kalıyorlar.
Tahran’da bir yere gideceğimiz zaman artık mesafelerin çok yakın olmama fikrine ve arabada uzun bir yolculuk geçireceğim gerçeğine alışmıştım. Tabii bir de o son ses çalınan Farsça müzikleri yok mu? Ah yazarken bile kulağımda Murteza Paşayi’nin “Jadeye Yek Tarafeh” şarkısı var. Gerçi İran’a gittiğim ilk seferde bana öğrettikleri ilk şarkı, Arash’ın” boro boro” şarkısıydı. Ben öğrendikçe onlar kahkahaları basıyordu. Her gün yeni bir kelime, yeni bir söz hayatıma giriyordu. Zaten, karnım aç, doydum ve tuvalet nerede ilk öğrendiğim kelimeler olmuştu.

Benzer Yazılar