Tahran’da gezilecek yerler denildiğinde Park e Ab o Atesh (Su ve Ateş Parkı), Tabiat Köprüsü, Tahran sarayları, Tahran çarşıları ve pazarları, Tecriş ve daha bir çoğunu listemizde bulabilirsiniz. Tahranda gezeceğiniz her yer ruhsal ve zihinsel sizi tatmin edecektir. Köklü tarihi, farklı kültürü, turistik pazarları aklınızı başınızdan alacaktır. Tahran’da vakit geçirdikten bir kaç gün sonra kendinizi oraya çok daha fazla ait hissedeceksiniz.
Tahran’a Gittiğinizde Görmeden Dönmemeniz Gereken Yerler
Park e Ab o Atesh (Su ve Ateş Parkı)
Eğer akşam üstü kalabalığın içinde yürümek ve yemyeşil bir alanda vakit geçirmek isterseniz ve kafelerde oturup çay isteseniz burası en uygun yerdir. Dilerseniz bu parkta en azından ilk defa size çekici gelen ilgi çekici yerler var. Su ve ateş çeşmelerinden amfi tiyatro, liman parkı, ipek köprü ve nihayet doğa köprüsü bu parkın ilgi çekici yerlerinden bazıları. Kameranızı hazırlayın, bu parkın en göz alıcı yerlerini keşfetmek istiyoruz. Tahran’da gezilecek yerler deyince su ve ateş parkını mutlaka ziyaret edin.
Tahran’da gezilecek yerler deyince Pol e Tabiet (Tabiat Köprüsü) akla gelir.
Turistlere sağladığı uygun imkanlarla her gün çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahibi eden Tebiat Köprüsü, Tahran’ın en popüler turistik yerlerinden biridir. Bu tesisler arasında bir restoran ve kafe , kaldırımın her iki tarafında güzel bir yeşil alan bulunmaktadır. Köprü, çevresinde görülebilen güzel arka planlar nedeniyle fotoğraf çekmek isteyenler için harika bir yer.
Muzeye Honarhaye Moaser (Tahran Çağdaş Sanat Müzesi)
Tahran’ın ilgi çekici yerlerinden biri ve elbette İran’daki en çekici müzeler, Laleh Parkı’nın batı köşesinde bulunan Çağdaş Sanat Müzesi’dir. 1977 yılında inşa edilen bu müzenin binası, Yezd yapıların mimarisi ile modern mimarinin birleşiminden alınmıştır. Dünyanın en değerli müzelerinden biri hâline gelen bu müzede yaklaşık 4.000 eser saklanmaktadır.
Tahran’da gezilecek yerler arasında bir Baghe Giyah Şenasi (Botanik Bahçesi)
Tahran’ın bir köşesinde, bitkilere bakmak ve araştırmak için botanikçiler tarafından güzel bir doğa yaratılmıştır. 3.000’den fazla çiçek, bitki ve ağaç türü bu bahçede bulunmaktadır. Bu bahçe adeta bir cennettir. Ayrıca koleksiyonun ilginç yapısından dolayı her köşesinde İran’dan ya da dünyadan bir parça görülebiliyor. Tahran’da bulunan bu küçük cennet, İran’da ve dünyada İran’ın Botanik Bahçesi olarak biliniyor.
30 tir (Si Tir Caddesi)
Si Tir Caddesi, birçok tarihi eseri kucaklamış Tahran’ın en ilginç ve aynı zamanda en eski caddelerinden biridir. Si Tir Sokağı bir süredir renkli ve eğlenceli arabalarıyla “Tahran Sokak Yemekleri” diye biliniyor. Bu nedenle burası çok sayıda hayran kazandı. Aslında Si Tir Caddesi için Tahran’ın en önemli turistik noktalarındandır diyebiliriz. Farklı yiyeceklerin, içeceklerin, dondurmaların, tatlıların ve sokağın her tarafına yayılan kokular ve nihayetinde gerçekten sevdiğiniz şeyler sizi çok cezbedecektir. Bu sokakta semaver çayından, vişne çayına, küçük ama çekici bir kafeye dönüşen bisiklete kadar güzel manzaralar göreceksiniz.
Tahran’da Gezilecek Yerler: Tahran Sarayları
Golestan Sarayı
Golestan Sarayı, kaçar döneminden on yıl öncesine dayanan ve 440 yıldan fazla bir tarihe sahip olan başkentteki Tahran eyaletinin en ünlü turistik yerlerinden biridir. Şu anda, Gülistan Sarayı’nın alanı, başlangıç alanının on birinci boyutu olan 4,5 hektara ulaşıyor; Ağa Muhammed Han, Feth Ali Şah, Nasır el-Din Şah, Muzaffereddin Şah ve Ahmed Şah Kaçar gibi kralların ikamet ettiği yer.
Niyavaran Sarayı
Güzel ve etkileyici konaklara sahip Niavaran tarihi ve kültürel kompleksi, tam bir eğlence günü geçirmek için büyüleyici bir yerdir ve Tahran’ın en çekici yerlerinden biridir. Farklı mimari tarzlara sahip ve herhangi bir turistin fotoğraf çekmesini sağlayan çok fotojenik ve zamanın geçişi ziyaretçileri için soyut hâle gelen binalar… Niavaran Sarayı’nı tam bilgiyle ziyaret etmek için Ali baba ile birlikte olun.
Sadabad Sarayı
Tarihi yerleri ziyaret etmekle ilgileniyorsanız, Saad Abad tarihi ve kültürel kompleksi, çağdaş İran tarihinin en önemli yerlerinden biridir. İran’ın Kaçar ve Pehlevi dönemlerindeki son kralları Saad Abad saray kompleksinde yaşadı. Saad Abad kompleksi size İran’ın çağdaş tarihi hakkında bilgiler sağlayabilir.
Saadabad sarayları yemyeşil bir bahçenin ortasında ve bu bahçenin güzel doğası arasında yer alır.
Diğer İran Yazılarımız
Tahran’da Gezilecek Yerler: Çarşı ve Pazarlar
Tahran Çarşısı
Yine bir gün nereye gittiğimi çok anlamasam da heyecanla bir yere gidiyorduk. Düğün için bazı alışverişler yapılması gerekiyordu. İşte o zaman beni bir çarşıya götürdüler. Her şey gerçek İran ruhunu temsil ediyordu çünkü bana göre orada siyaset, üstünlük, popülerlik yoktu. İnsanlar olduğu gibi olduğu hâlleriyleydi. Alışverişlerine bakıyor ve işlerini halletmeye çalışıyorlardı. Tahran çarşısında renklerin, kokuların, seslerin içime işlediğini hissettim. Her biri ayrı bir bölümdü. Baharatlar, İran pirinçleri, taze tere kokusu, işlemeli halılar, işlemeleri hediyelikler, örtüler, kumaşlar… Saymakla bitmeyecek bir hazine saklıydı. Hem tarihi dokuyu hissedebiliyordunuz hem de bugünkü yaşantıyı. Tahrana giderseniz muhakkak bir fırsatını bulun ve büyük bir çarşıda kaybolun. Bir tam günün size aynı lezzeti vereceğine eminim.
Bazar Bozorg
Tahran Kapalıçarşı, başkentte ekonomik, tarihi ve kültürel alanlarda ön plandadır. Burası ayrıca İran’ın en büyük pazarlarından biridir. Alışveriş her zaman her bütçede ve her insanın hayatının bir parçasıdır. Alışverişle ilgilenmeyen çok az insan vardır. Tahran’a uçak bileti alıp başkentin Kapalıçarşı’sına gittiğinizde, ilk bakışta fark edeceksiniz.
Genel olarak Tahran Çarşısı adını hiç duymamış olmanız mümkün değil., Tahran Çarşısı ile ilgili önemli olan nokta, sadece ekonomik olarak değil, aynı zamanda tarihi ve mimari olarak da çok önemli olmasıdır. Bu çarşıyı gezmek elbette alışverişle bitmiyor ama lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca bu kompleksin tarihi eserlerini gezebilirsiniz. Tahran Kapalı Çarşı, 1977’de İran’ın ulusal anıtları listesine girdi.
İşte Tahran’da gezilecek yerler deyince akla gelen: Tecriş
Tahran Tecriş Bazaar sadece alışveriş için sıradan bir pazar değil. Tahran gibi metropoller genellikle modern binaları, geniş geçitleri ve kolaylıkları ile tanınır. Ancak bu modern kimliğin yanı sıra, Tahran’ın geleneksel bir yüzü de vardır. İşte bu yüz Tajrish Bazaar’dır. Burası Tahran’ın en ünlü, en güzel ve canlı sembollerinden biridir.
Bu eski pazarın her mevsimi, koridorları her şeyi satan tezgahlarla dolu. Taze meyvelerden tabaklara, mücevherlere ve atıştırmalıklara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz bir yer. Her zaman kalabalık ve hareketli olan Tecriş Çarşısı, günün her saati ve yılın her günü alışveriş, seyir, eğlence ve hatta fotoğraf çekmek için gelenleri ağırlıyor.
İran Mall
İran Mall büyük bir Pazar ve aynı zamanda İran büyüklüğünde. Burası saatlerce hatta günlerce sıkılmadan zamanınızı doldurabileceğiniz bir yer. Burada İran’daki camilerini, İran-İslam sanat ve mimarilerini, İran bahçesini ziyaret edecek ve geleneksel çarşısında dolaşacaksınız. Bu çarşının kendine has güzellikleri ve ihtişamı olan kütüphane, lunapark, sinema ve restoranlar gibi olanakları var. Belki de İran Mall ancak ünlü “herkesin iyisine sahip, senin bir yerin var” sözüyle doğru bir şekilde tanımlanabilir.
Bam Land
Başkentin yüzlerce cazibe merkezinden biri olan Tahran Bam Land Ticaret ve Eğlence Kompleksi, Chitgar Gölü’ne olan yakınlığı sayesinde ziyaretçilere Bam Land’de eğlenirken ve yürürken gölün tadını çıkarabilmelerini sağlıyor. Alışverişi seviyorsanız, Tahran’ın en ünlü lüks alışveriş merkezlerinden birinde tam teşekküllü bir alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca çeşitli festivallerin ve kültürel programların varlığı, birinci sınıf kafe ve restoranlar, çocuk bahçesi, balık tutma, yürüyüş parkurları, tekne gezintisi gibi harika eğlenceler Bam Land’ı başkentteki diğer alışveriş merkezlerinden ayırıyor.
Derbant
İran’a yeni gelmişim. Kafamda belirli kalıplar var ve ilk gittiğimiz yerlerden biri Tahran’ın en heybetli dağıydı. Orada spor yapan, yürüyüş için giden, yemek yiyen ve Tahran’ın sıcağında bir nebze de olsa rahatlamaya çalışan insanlar vardı. Eğer bir kadınsanız ve Tahran’a sıcakta gittiyseniz o örtü size çok fazla geliyor. Hele ki alışkın değilseniz ensenizden akan sular ne kadar çok terlediğinizi gösteriyor. Bir an o örtüyü kaldırıp rahatlamak istiyorsunuz ama yapamıyorsunuz. İşte bu dağ bir noktada sizin bu duygunuzu biraz olsun geçiriyor. Böylece serin sular ayağınızın altından akıyor ve siz yazın sıcağında bile rahat bir yemek yiyebiliyorsunuz. Kuzenlerimle her gittiğimiz köşe başı kebapçılarında bu duyguyu yaşıyorduk.
Tahran’da gezilecek yerler denildiğinde Darbant’a Gitmeyi Unutmayın!
dilerseniz telesiyeje de binebilirsiniz, dilerseniz yürüyerek de dolaşabilirsiniz. Yol kenarında sizi renkli görüntüler bekleyecektir. Meyve pestillerini tatmadan yola devam etmeyin. Başka yolda neleri denemek gerekiyor diye soruyor olabilirsiniz. Hemen söyleyeyim; lavaşak, aluçe, bagali, balal)… Darbant’ın yukarısı Tahran’ın içerisine göre daha serin olacaktır. Bu yüzden eğer üşüyen biriyseniz üzerinize bir tık kalın bir şey almanızı tavsiye ederim.
Yukarıya çıktığınızda güzel bir çay ve size önerecekleri farklı lezzette bir nargileyi akan su sesleri eşliğinde deneyebilirsiniz. Nargilenin yanında muhakkak nebat ve demli çay servis ediliyor. Ayrıca su seslerinin yanı sıra çalan müzikler de her yerden duyuluyor.
Bir çok saray gezdim, her biri ben de farklı hisler bıraktı. Aslında İran çok daha farklı bir kültürde ve zenginlikteyken şuan devrimden dolayı hayatın bazı kısımları durmuş durumda ama insanlar hâlâ zeki, sosyal ve hayatlarına yasak yokmuş gibi devam edebiliyorlar. Alkol çok daha farklı şekillerde hayatlarında, hatta daha bir çok madde…