Neden kilo vereceğim derken kendimi daha çok yerken buluyorum? Kilo verme psikolojisi, içerisinde bol bol kısıtlılık ve belirsizlik duyguları barındırır. Bu hisler kişilerde daha çok yeme isteğine neden olur.
Kilo vermek isteyen kişiler yaşam tarzlarında istemeden de olsa geçici bir süre değişiklik yaparlar. Fakat bu düşündüğünüz gibi pozitif bir değişiklik olmaz. Yaşam tarzı değişikliği kişiye pozitif duygular katan, yaşamını güzelleştiren, bedensel ve ruhsal daha ileri bir seviyeye taşıyan değişikliklerdir. Fakat kilo verme sürecinde kişinin dış bir müdahale şeklinde yaptığı değişiklik bırakın pozitif etkiler yaratmayı tam tersine negatif etkiler yaratır. Kişi iştahı açık olduğu halde yiyecekleri hayatından çıkartmaya çalışır, hareket etmek istemediği halde onu heyecanlandırmayan bir sporu yapmak için kendini zorlar, Serotonin salgılamadığı halde diyet psikolojisi ile baş etmeye çalışır. Doğal olarak tüm bu duygular bir kişinin zihninin ve bilinçaltının hazır olmadan dış müdahale ile yaptığı değişikliklerdir.
Neden kilo vereceğim derken kendimi daha çok yerken buluyorum?
Neden kilo vereceğim derken kendimi daha çok yerken buluyorum? Kişi daha kilo verme düşüncesini hissettiği an başına neler geleceğini tahmin ettiği için kendini kapatır. Çünkü yapmak zorunda olduğu için kilo verme sürecini başlatmıştır. Bedeni ve ruhu hazır olduğu için kendiliğinden başlayan bir süreç değil. Durum böyle olunca daha ‘kilo vermek istiyorum’ dediği anda kendini stresli bir durumun içerisinde bulur. Bu stresli durum içerisinde kıtlık hissi barındıran bir duygudur. Bir anda kaybedeceği yiyecekler daha cazip hale gelir. İstese de yiyemeyeceğini düşünerek iştahı daha da artar. Hatta hatta spor salonuna gideceği fikri kendini daha yorgun, daha halsiz hissetmesine sebep olur. Aslına bakarsanız Kilo verme süreci değil bu süreçte yaşayacağı baskı ve duygu karmaşası kişiyi zor duruma sokar.
Sorun kilo verme süreci değil bu süreçte yaşanacak olanlardır!
Neden kilo vereceğim derken kendimi daha çok yerken buluyorum? Kilo vermek uzun bir soluklu bir yolculuktur ve eğer kişi bu yolculuğu daha önce deneyimlediyse ve defalarca başarısız olduysa işi çok daha zordur. Başarısızlık hissi korku yaratır ve kişi tekrar kilo verme yolculuğunda yeni bir başarısızlıkla daha yüzleşmeye cesareti yoktur. ‘Ya yine başaramazsam’, ‘ya tekrar diyeti yarım bırakırsam’, ‘ya o kadar çaba gösterip karşılığında sadece bir iki kilo verirsem’ gibi korkular tüm motivasyonun kaybolmasına ve tekrar yeme ataklarının ortaya çıkmasına sebep olur.
‘Ya yine başaramazsam’, ‘ya tekrar diyeti yarım bırakırsam’, ‘ya o kadar çaba gösterip karşılığında sadece bir iki kilo verirsem’
Neden kilo vereceğim derken kendimi daha çok yerken buluyorum? Kafada ki bir sürü soru, korkular ve kaygılar kilo verme sürecini daha da korkutucu hale getirir. Duygu durum bozukluğundan, stresten ya da ruh halini değiştirmek için yemek yiyen bireyler bu duygularla baş etmek için yemek yeme döngüsünü başlatırlar. Ne kadar traji komik bir durum değil mi? Kilo vermekten korktuğumuz için yoğun stres hissetmemiz ve rahatlamak için yemek yemeye başlamamız. Aslında yaşadığımız kaygı daha fazla kilo almamıza sebep olur. İşte psikolojik olarak hayatınızı değiştirmeye hazır değilseniz, Sadece kilo vermek zorunda olduğunuz için bir şeylere başlamak doğru değildir. Önemli olan kilo almanıza sebep olan faktörleri değiştirmektir. Bu faktörler fiziksel faktörler değilse yiyeceğin zihninizde ki anlamını, kilo vermek için gerçek hedeflerinizi, yaşam tarzında yapacağınız hangi değişikliklerin sizi gerçek anlamda mutlu edeceğini bulmanız gerekir.