Neden bir türlü zayıflayamıyorum? Gerçekten kilo vermek istiyor muyum?

Yazar: Yasemin Soysal

Neden bir türlü zayıflayamıyorum? Gerçekten kilo vermek istiyor muyum? Birçok kişi neden bir türlü kilo veremediğini düşünürken, asıl sorunun gerçekten kilo vermek isteyip istememediği olduğunu kaçırıyor. Bu yazıda, kilo verme arzusu ve gerçek istek arasındaki ince çizgiyi ortaya koymak istiyorum. Bilinçaltı faktörlerinin ve psikolojik durumun kilo verme sürecindeki rolünü anlatacağım.

Neden bir türlü zayıflayamıyorum? Gerçekten kilo vermek istiyor muyum?

Araştırmalar, birçok kişinin kilo verme isteğini dile getirse de, gerçekte bu hedefe ulaşma konusunda isteksiz olduğunu göstermektedir. Kilo verme süreci, sadece dış görünüşle ilgili değil, aynı zamanda bireyin içsel motivasyonu ve yaşam tarzıyla da bağlantılıdır.

Kilo verme isteğiyle başa çıkmak, sadece fiziksel bir değişim değil, aynı zamanda duygusal ve zihinsel bir dönüşüm gerektirir. Kilo verme arzusu başka bir şeydir gerçekten kilo vermek istemek başka bir şeydir.

Kilo verme isteği, yüzeyde bir arzunun ötesinde, bilinçaltındaki derin duygusal bağlantılarla ters düşebilir. Birçok kişi kilo vermek istediğini söylüyor, bu bir arzudur yani kilo verme arzusu. Fakat gerçek anlamda çok az kişi kilo vermek istiyor. Kişi kilo vermek istediğini söylüyor olabilir ama bilinçaltında kilo vermek istemeyen, kilo verme sürecini durduran ve engelleyen bir taraf olabilir. Kilo problemi yaşayan bir çok insanda da bu durum söz konusudur. Eğer bir yeme bozukluğu yoksa ve belirli bir sebebe bağlı kilo alamı gerçekleştiyse kilo vermek istediğini söyleyen bir kişi bu kararının ardından hızlıca kilo verir. Fakat durum öyle değilse maalesef ki bu kilo verme isteği havada kalabilir.

Kilo verme isteğimi ne engelliyor olabilir?

Yemeğe yüklenen anlamlar, sıklıkla bilinçaltında saklı olan duygusal bağlantıları yansıtır. Yemek, sadece bir enerji kaynağı olmanın ötesinde, duygusal tatmin, ödül ve hatta güven kaynağı olarak algılanabilir. Doğal olarak insanlar kilo vermek için bu bağlı oldukları yiyecekleri hayatlarından çıkartmaya kalktıklarında büyük bir dirençle karşılaşırlar. Çünkü burada sadece terk ettikleri şey yiyecekler değil, bu yiyeceklere yüklenilen anlamlardır. Yiyeceksiz bir hayat bir kişiyi yanlız hissettiriyorsa ya da yanlızlık hissiyle yüzleştiriyorsa yiyecekleri hayatından çıkartmış kişinin hissettiği duygu sadece yoksunluk duygusu değil aynı zamanda yanlızlık hissi olacaktır. Bu durumda bu kişi gerçekten kilo vermek mi istiyor yoksa istemiyor mudur?

Neden bir türlü zayıflayamıyorum? Gerçekten kilo vermek istiyor muyum? Kilo verme süreci sıklıkla stresle ilişkilidir. Ancak, kişinin kilo verme arzusu, stresle başa çıkma mekanizmasının bir parçası olabilir. Kilo vermek, bazen kişinin gerçek sorunlarından kaçma yöntemi olarak kullanılabilir. İşte bu her yerde duyamayacağınız bir tespittir. Bir çok kişi hayatının gerçek sorunları ile yüzleşmektense kilo sorunu ya da diyet problemi ile oyalanır. Belki bu söylediğimi hemen anlamanız ya da ikna olmanız zor olabilir. Nasıl yani kilo problemi başlı başına bir sorun zaten neden bunu başka bir sorunun önüne sper olarak koyayım ki diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama durum gerçekte hiç öyle değildir. Çünkü derin anlamda kilo vermek isteyen bir kişi hayatında bu sorunu çözer ve tüm ömrü boyunca bu soruna tutunmaz. Yapılan araştırmalar bunları gösteriyor. Eğer kişi gerçekten istiyorsa zaten öncesinde hayatının tüm tıkalı kanallarını değiştiriyor ve ardından kilo problemine kökten bir çözüm getiriyor ve bunu cerrahi müdaheleler olmadan gerçekleştiriyor. Diğer tarafta hayatının gerçek sorunlarıyla uğraşmak ya da bu sorunları çözerken bazı gerçeklerle yüzleşmek kişilerin kilo verme korkusundan daha büyüktür. İşte bu noktada tüm suçu kiloya ve kiloya bağlı faktörlere yıkmak çok daha kolay olacaktır.

Toplumsal normlar ve kültürel beklentiler, kilo verme isteğini yönlendirebilir. Ancak, bu baskılar, kişinin gerçekten kendi sağlığına odaklanıp odaklanmadığını belirleyen önemli bir faktör olabilir. Yani kişi derin bir duyguda kilo vermek istemiyor olabilir hatta kilolu olmaktan ya da yeme ataklarından kopmak istemiyor olabilir. Fakat toplumsal ve sosyal baskılar kendisini kilo vermek zorunda hissettirebilir ve ‘Kilo vermek zorundayım’ gibi bir ifadenin ardından kilo vermek istediğini söyleyebilir. Aslında istediği duygu toplumdan dışlanmamak ve toplumsal olarak kabul görmektir, kilo vermek değil.

Neden kilo vermek istediğinizi iyi tespit edin!

Neden bir türlü zayıflayamıyorum? Yukarıda ki liste uzayıp gidebilir. Başka faktörlerden dolayı kilo vermek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Hatta gerçekten kilo vermek istediğinize inanabilirsiniz. Fakat sürekli kilo veriyor ve tekrar kilo alıyorsanız ya da kilo vermek için her şeyi yapıp büyük bir dirençle karşılaşıyorsanız lütfen gerçekten kilo vermek isteyip istemediğinizi kontrol edin. Alttaki sebepleri araştırın ve zihinsel sebeplerin neler olabileceğiniz bulun. Bunlar tespit etmeden ve değiştirmeden istediğiniz köklü değişiklikleri yapmak konusunda zorlanabileceğinizi unutmayın.

Benzer Yazılar