“Hedonik açlık nedir?” sorusunu soruyorsanız tok olduğunuz halde neden yemek yemek istediğinizi anlamaya çalışıyor olabilirsiniz. Hedonik açlık, birçok insanın aşina olmadığı bir kavramdır. “Hedonik Açlık”, daha çok beynimizin ödül sistemiyle ilgili olup, genellikle yemek yeme eyleminin zevkli ve tatmin edici yönlerine odaklanır. Bu tür açlık, yemek yemeye yönelik fiziksel bir ihtiyaç olmaksızın, belirli yiyeceklere karşı güçlü bir istek duyulmasıdır.
Hedonik Açlık Nedir? Bir örnek vermek gerekirse…
Örneğin, bir aile yemeği sonrasında doyduğunuzu hissediyorsunuz. Ancak anneniz, büyükannenizin tarifini kullanarak yaptığı özel bir tatlıyı servis ediyor. Tabi ki tatlıyı servis ederken ortaya çıkan koku sizi alıp anılarınıza götürüyor. Aniden bu tatlının lezzetli görüntüsü, kokusu ve belki de onunla ilgili nostaljik anılarınız, beyninizin ödül merkezini harekete geçiriyor. Unutmayın ki çocuklukta deneyimlenmiş yüksek mutluluklara geri gitme ihtimali de beyin için bir ödüldür. Fiziksel olarak tok olmanıza rağmen, “Bir dilim daha yerim” diyorsunuz. İşte bu, hedonik açlığın bir örneğidir.
Dr. Kent Berridge ve Dr. Terry Robinson’un 1998’de yaptıkları bir çalışma, bu hedonik açlık fenomenini ortaya koymuşlardır. Araştırmaları, yemek yeme davranışının ve tatmin olmanın beynin iki farklı bölümü tarafından yönetildiğini göstermiştir: Ödülle ilişkili dopamin sistemi ve doygunlukla ilişkili opioid sistemi. Dolayısıyla, bu iki sistemden biri – örneğin, dopamin sistemi – aktif olduğunda, bir kişi doygunluk hissi olmadan hedonik açlık yaşayabilir.
Hedonik açlığın farkında olmak ve ona nasıl tepki verdiğimizi fark etmek yaşam kalitemizi değiştirir.
Bu tür bir açlığın farkında olmak ve ona nasıl tepki verdiğinizi anlamak, sağlıklı yeme alışkanlıkları oluşturmanın ve özellikle kilo verme sürecinin önemli bir parçasıdır. Kendi açlık hislerinizi, neyin gerçekten fiziksel açlık olduğunu tanımlamak, yemek yeme davranışınızı daha bilinçli hale getirebilir ve sağlıklı kilo yönetimine yardımcı olabilir. Çünkü öbür türlü zihinel olarak gelen her açlık uyarısını bir fizyolojik açlık uyarısı gibi düşünüp yemek yemeye başlayabilirsiniz. İşte bedenin ihtiyacı olmadan yediğiniz her lokma size kilo problemi olarak geri dönecektir.
Bilinçaltı ve zayıflama arasında ki ilişkiyi daha iyi anlamak için lütfen diğer yazılarımızı okuyunuz. 👇🏻