Şanlıurfa Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Yazar: Yasemin Soysal

Şanlıurfa, Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir şehirdir. Adının nereden geldiğini çoğumuz bilsek de yine söyleyelim ki Urfa şehri Kurtuluş Savaşı yıllarında göstermiş olduğu başarılarından dolayı “şanlı” unvanını Mustafa Kemal Atatürk tarafından almıştır. Şehir hem dini hem de tarihi açıdan oldukça önemlidir. Biliyorsunuz bundan yüzyıllar önce İbrahim Peygamberin doğup, büyüyüp ateşe atıldığı yer olarak aynı zamanda Eyüb Peygamberin yaşadığı yer olarak dini, son yıllarda Göbeklitepe’nin ortaya çıkmasıyla tarihin birçok sorusunu yanıtlama açısından da tarihi bir şehirdir. Bununla da kalmıyor tabii ki… Şehirdeki Harran, Halfeti gibi yerler kültürel ve aynı zamanda turistiktir. Bu demek oluyor ki Urfa’ya yapacağınız bir seyahat sizi her yönden tatmin edecektir.

Şanlıurfa Nerededir?

Şanlıurfa ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan kadim şehirlerden biridir. Doğusunda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, Diyarbakır ve güneyde ise Suriye ile sınırı vardır.

Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa iline gelirken biz İstanbul’dan geldiğimiz için önce Mardin’e geçtik. Ardından otobüsle Urfa’ya geldik. Siz de eğer uzak bir şehirden geliyorsanız uçakla gelebilirsiniz. Bence buralara kadar gelmişken mutlaka siz de birkaç şehri birleştirerek gezin. Çünkü Urfa’nın komşu illeri oldukça gezilesi yerlerdir. Yine de zamanınız yoksa Urfa için 2 veya 3 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Şanlıurfa uçak biletlerini programınızı belli ise önceden almanızı öneriyorum çünkü daha uygun oluyor. Yine de sona kalırsanız da sorun değil çünkü ülkemizin doğusuna doğru giderken biletler son zamanlarda çok da aşırı pahalanmıyor. Eğer civar illerden veya yakın yerlerden gelecekseniz isterseniz otobüsle isterseniz özel aracınızla veya araba kiralayarak gelebilirsiniz. 

Şanlıurfa Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Şanlıurfa ilinde şehir içinde birçok otobüs imkânı bulunmaktadır. Otobüs ücretleri yetişkinler için 5 tl, Göbeklitepe hattı için ise 12 tl’dir. Biz burayı özel araçla gezdik. Park yeri sorunu gezdiğimiz dönemden de olabilir pek yaşamadık. Çünkü buradan Halfeti ve Harran gibi yerlere gidecektik ve zaman kaybetmek istemedik. Malum Şanlıurfa’da her yer şehrin göbeğinde değil. Siz otobüsle gezmek isterseniz hangi otobüsün kaç numarasının nereye gittiğini Urfa belediyesinin sitesinden bakabilirsiniz veya yakın mesafeli yerleri otobüsle gezip daha uzak olanlar için özel araçla gidebilirsiniz.

Urfa’ya Ne Zaman Gidilir?

Şanlıurfa kışın soğuk yazın ise oldukça sıcaktır. Gerçekten yazın gitmenizi çok önermiyorum çünkü sıcakta gezmek çok zor olacaktır. En iyi dönemler ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Kışın gidip gitmemek konusunu size bırakıyorum sadece soğuk veya karlı olabileceğini bilmelisiniz.

Şanlıurfa’da Nerede Kalınır?

Şanlıurfa’ya geldiğinizde her kesime uygun olan otelleri bulabilirsiniz. Gerek bütçenize uygun, gerek lüks, gerek merkezde bazense uzakta birçok otel mevcuttur. Bu otellerden bazılarını sizin için listeledim.

Bütçe Dostu Oteller

Grand Urfa Hotel: Şanlıurfa merkezde yer alan bu otel, uygun fiyatları ve konforlu odalarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca otelin restoranında yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Manici Hotel: Şanlıurfa şehir merkezine yakın konumuyla bilinen Manici Hotel, uygun fiyatlı konaklama seçenekleri sunuyor. Modern ve temiz odalarıyla konforlu bir konaklama deneyimi yaşamanızı sağlıyor.

El Ruha Hotel: Şanlıurfa merkezi tarihi yerlerine yakın olan El Ruha Hotel, bütçe dostu bir seçenek olarak öne çıkıyor. Rahat ve sade odalarıyla dinlendirici bir konaklama sunuyor.

Lüks Oteller

RRR Hotel: Şanlıurfa deyince en lüks otellerinden biri olan RRR Hotel, modern ve şık tasarımıyla göz kamaştırıyor. Otelin spa merkezi, açık yüzme havuzu ve lüks restoranıyla konforlu bir konaklama deneyimi sunuyor.

 Tarihi Şanlıurfa Konağı: Şanlıurfa şehrinin tarihi dokusunu yansıtan bu otel, lüks ve tarihi bir atmosfer sunuyor. Taş işçiliğiyle dikkat çeken odaları, geleneksel dokunuşlarıyla misafirlerine benzersiz bir deneyim sunuyor.

Halil Rahman Pasha Mansion: Şanlıurfa’nın tarihi mirasını yansıtan bu tarihi otel, konforlu ve lüks bir konaklama imkânı sunuyor. Otelin restoranında yöresel lezzetlerin tadını çıkarabilir, tarihi dokuyu hissedebilirsiniz.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Göbekli Tepe

Şanlıurfa ilinin yaklaşık 15 km kuzeydoğusunda yer alan Göbekli Tepe, dünyanın bilinen en eski tapınak kompleksi olarak kabul ediliyor. Arkeologlar tarafından keşfedilen bu antik yapı, M.Ö. 9600-7300 yıllarına tarihleniyor ve insanlık tarihindeki önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Burası bende adeta tarihin başladığı yerde öylece durup geçmişteki insanları, ibadetlerini, yaşamlarını izliyorum hissi uyandırdı. Çok büyülü bir yer tıpkı zaman yolculuğu gibi…

Tarihin seyrini değiştiren zaman ötesi yer

Şanlıurfa Göbeklitepe aslına bakarsanız tarihin seyrini biraz da değiştirdi gibi. Tarihi buluntular genellikle insanların dini inanışlarının daha geç meydana geldiğini, insanların yerleşik hayata geçtikten sonra ortaya çıktığını söylüyordu ta ki Göbeklitepe’ye kadar. Burada gördük ki insanların dini inanışları ve ibadetleri de tıpkı onlar kadar eskiye dayanıyor. Göçebe halde yaşarlarken bile bu inanışa sahipler. İçerdeki devasa sütunlar tonlarca ağırlıkta ve bunlar insanı temsil ediyorlar. Bu sütunların üzerinde ise akrep, yılan gibi bazı hayvanların resimleri bulunuyor. İçeride rahatça gezebileceğiniz şekilde platform kurulmuş, buraya tepeden bakıyorsunuz ve bir tarihe tanıklık ediyorsunuz. İlginç olan bir diğer şey de şu ki burayı yaptıkları zaman bir süre sonra yaşayan insanlar üzerlerini örtmüşler. Neden taşlarla bu yapıyı kapatmak istedikleri kimse tarafından bilinmiyor.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

Bu müze dünyadaki en önemli müzelerden biridir. Büyüklüğü de aynı şekilde dünyanın en iyi müzeleri arasında adından söz ettirir. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde çok eski dönemlere ait kalıntılar bulunmaktadır. Burada aynı zamanda Göbeklitepe’den çıkan eserler de yer almaktadır. Müzeye gezmenizi mutlaka tavsiye ederim zira her yerden bilgi akıyor ve oldukça öğreticidir.

Şanlıurfa Kalesi

 Şehir merkezinde bulunan Şanlıurfa Kalesi, tarihi bir yapıdır. Kalenin içinde pek çok tarihi eser, müze ve sergi alanı bulunmaktadır. Ayrıca kalede bulunan gözetleme noktalarından şehrin panoramik manzarasını izleyebilirsiniz. Bu kaleler genellikle şehrin genel görünüşünü çok güzel bir şekilde bizlere sunuyorlar. Şanlıurfa kalesi de tam olarak böyle. Şehre yukarıdan bir bakış atmanın en güzel hali diyebilirim.

Şanlurfa Balıklıgöl

Efsanelere ve mitlere konu olan Balıklıgöl, Şanlıurfa ilinin merkezinde yer alır. Zaten Şanlıurfa ilinin en meşhur yerlerinden biri olduğu için şehir içindeki ilk rotalarınızdan biri olacaktır. İbrahim Peygamber’in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl’ün tam hikâyesi şu şekildedir: İbrahim Peygamber döneminde yaşayan halk ve halkı yöneten kral Nemrud putperesttir. İbrahim Peygamber bütün bu putlara karşı çıkar, hatta halkın bayramı olduğu bir gün tüm bu putları kırar. Bunun üzerine Nemrud tarafından mancınıkla ateşe atılmak üzere cezalandırılır. Allah tarafından ateşe “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol”‘ emri verilir ve ateş suya, odunlar da balığa dönüşür. Böylece Balıklıgöl bugünkü halini alır. Buraya gittiğinizde biraz yukarı bakarsanız İbrahim Peygamberin atıldığı mancınık direklerini de görebilirsiniz.

Bunun yanında burada çok ama çok tatlı, yanık sesli çocukların size söylediği türküleri de duyabilirsiniz.

Şanlıurfa Rızvaniye Camii

Şanlıurfa ilinin en eski camilerinden biri olan Şanlıurfa Rızvaniye Camii, Abbasiler dönemine ait tarihi bir yapıdır. Rakka valisi Rıdvam Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Balıkgöl’ün hemen yakınında bulunmaktadır. Cami, özellikle içerisindeki ahşap işlemeleri ve mimarisiyle dikkat çekiyor. Caminin kapısı da ayrı bir güzelliğe sahiptir. Caminin yakınında ise bir medrese bulunmaktadır.

Halil-Ür Rahman Cami

Diğer adı “Döşeme Camii” olan bu cami de yine Balıkgöl’ün hemen yanında bulunmaktadır. Aslında eskiden Meryem Ana Kilisesi olan bu camii Abbasiler döneminde halife Me’mun tarafından camiye çevrilmiştir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de caminin adı geçmektedir. Kitabında buradan “Halil İbrahim Tekkesi” olarak bahsetmiştir.

Hz. İbrahim’in Doğduğu Mağara ve Dergah Cami (Mevlid-i Halil Külliyesi)

Şanlıurfa merkezde Hz. İbrahim’in doğduğuna ve yaşadığına inanılan birçok mekân bulunmaktadır. Bunlardan biri de Hz. İbrahim Makamı’dır. Bu makam, tarihi bir yapı olarak ziyaretçilere açıktır.

Ayn-Zeliha Gölü

Şehir merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta bulunan Ayn-Zeliha Gölü, yerli halk arasında “Sonsuzluk Gölü” olarak bilinir. Zeliha Yine İbrahim Peygamber döneminde yaşayan Kral Nemrud’un kızıdır. Rivayetlere göre Zeliha aslında İbrahim Peygambere inanmış hatta onu sevmiştir. Ateşe atıldığı sırada o kadar ağlamış ki gözyaşları bu gölü oluşturmuş. Gölün etrafında tıpkı Balıkgöl’ün orada olduğu gibi küçük çocuklar size o güzel sesleriyle Urfa yöresine ait şakılar söylüyorlar. Hikâyeyle bu çocukların o yanık sesleri de birleşince içimi hafif bir hüzün sardı. Gözlerim gölü izledi daha sonra Zeliha ve hikayesini orada bırakarak yola devam ettik.

Ayn- Zeliha Gölü’nde dinlenmek ister ve bir mola vermeyi düşünürseniz burası piknik alanları ve restoranlarla çevrilidir ve doğal güzelliğiyle ziyaretçilerine huzurlu bir ortam sunar.

Gümrük Hanı

 Ülkemizin doğusunda birçok yerde görebileceğiniz bu meşhur hanlardan biri de Şanlıurfa’nın tarihi hanlarından biri olan Gümrük Hanıdır. Burası Osmanlı döneminden kalma bir yapıdır. Han, restore edilerek günümüzde turistik bir mekân haline getirilmiştir.

Benim bu hanlarda en çok sevdiğim şey tarihi bir yapı içerisine kurulan rengarenk kumaşçılar, çeşitli baharatlar, süs eşyaları kısacası şehri yaşatan her şeyi orada bulmak ve bakmak… Üzerine yorulduğumda bir çay veya kahve molası vermek… Kahve demişken Urfa’nın mırra ve menengiç kahveleri oldukça meşhurdur. Mola verdiğinizde bu handaki kahvecilerden güzel bir kahve içebilirsiniz. Ben açıkcası kahveden çok hoşlanmıyorum. Kahve sevmeyenler için Urfa’da her daim taze demlenmiş çay bulabilirsiniz, özellikle bu handa… Tüm bunlar dışında taze meyve suları da bulabilirsiniz.

Şanlıurfa Halfeti

“Kayıp kent” veya “saklı cennet” olarak da bilinen Halfeti Şanlıurfa iline 120 km civarında olan bir iledir. Urfa’ya gelmişken mutlaka burayı da görmenizi isterim. Bir zamanların sular altında kalmış köylerine bugün tekne turu düzenliyorlar. Peki neden bu evler sular altında kaldı diye soracak olursanız, bu ilçenin yüzde 80’i Bilecik Barajı’nın yapımı sırasında sular altında kalmış ve daha sonra burada yaşayan halk yeni kurulan yerleşim merkezine taşınmış. Burada katılacağınız tekne turlaı bu evlerin hikâyesini gözler önüne seriyor. Suyun altında kalan bir köy, minaresi dışarıda kalmış bir camii… Gerçekten görülmeye değer bir ilçe Halfeti…

Şanlıurfa Halfeti ile ilgili ilginç de bir bilgi geldi kulağıma… Burası aynı zamanda “Cittaslow” yani “yavaş şehir” ilan edilmiş. . İzmir’in Seferihisar ilçesi de aynı unvana sahiptir. Bu unvan dünyada sadece gelişen şehirleşme karşında kültürünü, geleneklerini, sanatını koruyan yerlere ve 50 binin altında nüfusu olmak şartıyla İtalya’daki bir komite tarafından veriliyor. Az buz değil tabii ki, Halfeti 2500 yıllık bir tarihin izlerini taşıyor. Özellikle tarihi Halfeti evleri zaten ilk gözünüze çarpacak yerdir.

Şanlıurfa siyah gölleri görün.

Tekne turundan sonra biz bu yöreye özgü siyah gülleri görmek üzere küçük bir seraya gittik. Burada hayatımda ilk kez ve gerçekten siyah gülleri gördüm. Çok etkileyiciler. Görmeden önce güllere nedense siyah gül tabirini çok oturtamadım zihnimde, sanki güller hep rengârenk olmalıymış algısı vardı. Oysaki tüm bunlar sadece bizim zihnimizin sınırları.

Şanlıurfa Halfeti’ye geldiğinizde sizler de mutlaka;

Eski Halfeti evlerini görün

Tekne turu yapın

Siyah güllere bakın

Rumkale, asmaköprü ve batık camiyi ziyaret edin.

Şanlıurfa Harran

Şanlıurfa Harran Kümbet evleriyle, İslam’ın ilk üniversitesiyle, bir zamanlar Hz. İbrahim’in yaşadığı yer olmasıyla adını oldukça duyduğumuz ve yine görmenizi çok istediğim yerlerden biridir. Merkeze sadece 44 km uzaklık, Suriye sınırına yakın bir yerde bulunuyor Harran…

Harran evleri daha doğrusu kümbetleri M.Ö. 6000’li yıllara kadar dayanıyor. Bu evler bir zamanlar toprak, gülyağı, saman, yumurta akı gibi malzemeler kullanılarak yapılmış. Öyle güzel ayarlanmış ki bu evler yazın sıcak kışın ise serin oluyor evin içleri. Bu kümbetlerden birkaç tanesi turistler için açık bırakılmış ve sizler de içini ziyaret edebiliyorsunuz bu gerçekten harika bir şeydi. Burada yöreye uygun kıyafet de kiralıyorlar, isterseniz çok güzel resimler çekebilirsiniz.

Şanlıurfa Harran’a geldiğinizde Harran Kalesi’ni, Tarihi Harran Üniversitesini, Şuayb Peygamberin makamının olduğu Şuayb Şehrini, Harran höyüğünü, Soğmatar Antik Kenti’ni mağaraları gezmeyi unutmayın.

Eyyüp Peygamber Makamı ve Camisi

Eyyüb Peygamberin hikâyesini muhtemelen duymuşsunuzdur ama bir de ben bahsetmek istiyorum. Eyyüb Peygamberin bedeninde bir sürü yara çıkar. Bu yaralar zamanla o kadar çoğalır ve ona acı verir ki o sabreder ve Allah’tan yardım ister. Bunun üzerine uzunca bir aradan sonra Allah ona şifa verir. İşte Eyyüb Peygamber hastayken rivayetlere göre sabır taşı bile çatlamış ama o yine de sabretmiştir. Eyyüb Peygamber makamını ziyaret ettiğinizde bu taşı da orada görebilirsiniz. Bu makam aynı zamanda Eyyüb Peygamberin hastalığı için inzivaya çekildiği ve Allah’ın da ona şifa gönderdiği yerdir.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Dünyanın en önemli ve en seçkin mozaiklerinin bulunduğu Haleplibahçe Mozaik Müzesi aslında ilginç bir şekilde keşfedilmiş. Urfa belediyesi altyapı çalışmalarını yaparken bazı mozaikler bulmaya başlamış ve bir de bakmışlar ki aynı yerden çok fazla mozaik çıkıyor. Bu nedenle müzeyi de buraya inşa etmişler.

Şanlıurfa Mozaik müzesinde Amazon kadınları ve bu kadınların av sahnelerini anlatan mozaikler, birtakım hayvan tasvirleri bulunmaktadır. Buradaki mozaikler dünyanın ilk örnekleri olup oldukça da değerlidirler.

Şanlıurfa Atatürk Barajı

Şanlıurfa’nın en güzel doğal ve tarihi güzelliklerinden oluşan tek tek milli parkı da buraya geldiğinizde ziyaret etmenizi önereceğim yerler arasındadır. Burası Şanlıurfa’dan yüzde yüz görünmese de bir kısmına tanık olabiliyorsunuz. Özellikle bazı yerlerde çay içip üstten Atatürk Barajı’nın bir kısmını da görmeniz mümkündür.

Tek Tek Dağları Milli Parkı

Tarihe ışık tutan birçok mağara, kilise ve manastırın bulunduğu bu kocaman alan doğal ve tarihi eserlerin korunması amacıyla Milli Park ilan edilmiştir. Burada Soğmatar harabeleri, Şuayb Şehri harabeleri, Senem mağarası gibi ünlü yerler mevcuttur. Tabii ki burada sadece tarihi dokular değil aynı zamanda çok güzel bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkiler peygamber çiçeği, menengiç, kekik, papatya, sütleğendir. Özellikle buraya gelmişken güzel bir gezi ve bir menengiç kahvesi molası vermek ne harika olur değil mi? Burada yetişen hem de oldukça ünlü olan menengiçi denemek için ne harika bir yer! Bu arada alanda ceylan, varan, vaşak, tavşan, tilki, kurt, toy, mezgeldek, kınalı keklik, turna, şahin, çilkeklik, atmaca, üveyik, kaya güvercini gibi hayvan türleri de bulunmaktadır.

Germuş Kilisesi

Germüş dağının eteklerinde bulunan bu kilise yörenin dokusuna uygun olarak taştan yapılmıştır. İki katılı olarak yapılan bu kilisenin yapımı 19. Yüzyıla dayanmaktadır. Göbeklitepe’ye sadece 5 km gibi bir mesafede olduğu için gelen kişiler burayı da ziyaret etmektedirler.

Şanlıurfa Reji Kilisesi

Diğer adı Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi Hz. İsa’nın iki havarisi anısına yapılmıştır. Peki “reji” ismi nereden gelmiştir? Burası ilk zamanlar bir kilise kalıntısı iken sonradan yeniden üzerine inşa edilerek daha iyi bir kilise haline getirilmiş ancak bir süre sonra burada ibadet edenler göç edince önce üzüm deposu sonra ise tekel olarak kullanılmıştır. Tekel de Fransızca’da “reji” anlamına geldiği için bu ismi almıştır. Günümüzde burada bazı sosyal etkinlikler düzenlenmektedir.

Urfa’ya gelince yapmadan olmaz: Sıra gecesi

Şanlıurfa şehrinde en sevdiklerimdendi sıra gecesi… Burada o kadar çok yapılıyor ki hatta dört beş arkadaş evde bir araya gelse sanırım sıra gecesi düzenliyorlar. Bunlardan en meşhuru Şanlıurfa Cevahir Han’dır ancak siz iyice bakıp içinize başka sinen yer olursa belki de daha yerel bir yer katılabilirsiniz. Biz Cevahir Han’dakine katıldık. Aman Allah’ım öyle eğlenceliydi ki! Bir yandan çiğ köfteler yoğuruluyor, diğer yandan türküler söyleniyor. Bazen hüzünlü bazen eğlenceli… Öyle ki davul zurnalar bile vardı burada, halay çekenler, oynayanlar, her şey öylesine güzel ki!

Burada Urfa’nın birçok çeşit ünlü yemeklerini yiyorsunuz, yoğrulan çiğköfteden masanıza geliyor ve en son meşhur “şıllık tatlısı”nı ikram ediyorlar. Tabii ki kahveleri de yine masanıza sunuluyor. Gerçi benim masa dediğime bakmayın burada yer sofraları, şark koltukları var. Ortam tam anlamıyla ambiyansa uygun. Yemekleri çok beğendin mi derseniz daha yerel yerlerde daha iyileri var ancak sıra gecesini çok hoş yaptıklarını düşünüyorum. Gerçekten Urfa’ya geldiğinizde bu sıra gecelerine katılmadan dönerseniz bir yanınız eksik kalabilir.

Şanlıurfa’da Ne Yenir, Şanlıurfa Mutfağı

Yumurtalı çiğ köfteteyi deneyin!

Şanlıurfa, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bir şehirdir. Şanlıurfa mutfağı, kendine özgü lezzetleriyle tanınır. İşte Şanlıurfa’da denemeniz gereken bazı yiyecekler ve içecekler şunlardır:

Şanlıurfa Kebabı

Şanlıurfa’ya özgü bir kebap çeşididir. İnce bulgur, kıyma, soğan ve baharatlarla hazırlanır. İnce uzun şişlere sarılıp odun ateşinde pişirilir. Neredeyse birçok yerde kebapçıları göreceksiniz. Kebap buranın olmazsa olmazıdır.

Çiğ Köfte

Bulgur, kıyma, soğan, baharatlar ve nar ekşisiyle hazırlanan geleneksel bir lezzettir. Genellikle dürüm şeklinde veya marula sarılarak yenir. Sıra gecelerinin baş tacıdır kendisi. Biz burada yumurtalı şekilde yerel halk tarafından yapılan bir çiğköfte de yedik. Bu da oldukça farklıydı. Belki duymuşsunuzdur, çiğköfte yapıldıktan sonra omlet şeklinde yapılan yumurta bunun içine konur ve karıştırılarak yapılır ve yenir. Siz her iki türlüsünü de hem yumurtalı hem de yumurtasızını deneyin.

İçli Köfte

İç harcıyla dış hamurun birleştiği bir tür köftedir. İç harcı genellikle kıyma, ceviz, soğan ve baharatlardan oluşur.

Ali Nazik

Izgara patlıcanın üzerine yoğurtlu kıyma sosu eklenerek hazırlanan bir yemektir. Önce patlıcanlar közlenir, sonra süzme yoğurt ile karıştırılır ve üzerine de baharatlı bir kıyama sos dökülerek yapılır. Benim de gerçekten sevdiğim lezzetlerden biridir. Şanlıurfa bu lezzeti de gerçekten iyi yapıyor.

Ciğer Kebabı

Şanlıurfa ilinde meşhur olan bir başka kebap çeşididir. İnce dilimlenmiş ciğerler, baharatlarla harmanlanarak mangalda pişirilir. Ben ciğer konusunda İranlı olduğum ve orada da en güzel kebapları tattığım için seçiciyimdir ancak Şanlıurfa bu işi gerçekten güzel yapıyor.

Geleneksel pide

Urfa’ya geldiğimizde tıpkı eski günlerdeki gibi geleneksel pide yapan bir fırına denk geldim. Hala eskisi gibi hamurları mermerde açıyorlardı ve içerisinin sımsıcak bir havası vardı. Eğer geldiğinizde böyle esk usul hala pide yapan bir yerde odun ateşinde sıcacık bir pide yemek isterseniz buraya uğrayın.

Lahmacun

İnce hamur üzerine kıyma, soğan, biber ve baharatlarla hazırlanan bir lezzettir. Genellikle içine bol yeşillik koyulur ve limon sıkılır dürüm şeklinde servis edilir. Lahmacunun yapılışını zaten biliyoruz anlatmaya gerek yoktu belki de ama ya tadı? Urfa’ya gelmişken tadına mutlaka bakın.

Şanlıurfa Şıllık Tatlısı

 İsmini duyunca benim de herkes gibi yüzümde bir tebessüm oluştu. Bu tatlı Şanlıurfa şehrine gelen herkesin yemeğin üzerine yediği meşhur bir tatlıdır.  Şerbetli bir tatlı olan Şıllık, hamurun üzerine kaynar şerbet dökülerek hazırlanır. İçerisinde ceviz veya fıstık bulunur.

Şanlıurfa ilinde ayrıca çeşitli meyve suyu ve ayran gibi içecekler de bulunmaktadır. Ayrıca Şanlıurfa’ya özgü taze ve lezzetli meyvelerden de tatmanızı öneririm.

Şanlıurfa şehrinde birçok restoran bulunduğu gibi aynı zamanda birçok sokak satıcısı da bu lezzetleri sunmaktadır. Ben bazen restoran tercih etsem de genellikle sokak satıcıları, küçük yerel dükkanları ve buralardan yemeyi daha çok seviyorum. Zaten kısmen vejetaryen olduğum için etli yiyecekleri yeni bir yere gittiğimde deniyorum ve bunu da en güzel en yerel halde yemeği tercih ediyorum. Sizler de gerek şehirdeki yerel restoranları ziyaret ederek gerek de sokak satıcılarından bu yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz.

Şanlıurfa’nın En Meşhur Restoranları Nerelerdir?

Sizlere şimdi de Şanlıurfa’nın en meşhur restoranlarını bırakıyorum ancak illaki buraları tercih etmek zorunda değilsiniz dilersen gezerken gözünüze çarpan, hoşuna gideceğini düşündüğünüz yerlere de gidebilirsiniz.

O nasıl lezzetli bir kahvaltı nasıl lezzetli çeşit çeşit yiyeceklerdir öyle… Memenin tadından peynirlerine kadar herşey oldukça lezzetliydi. Özellikle kahvaltı öğününü sevenler, kahvaltıyı geniş geniş sevdikleriyle tadını çıkararak yemeği tercih edenler için gerçekten tavsiye edebilceğim bir kahvaltı salonu. Denemenizi öneririm.

Meşhur Şanlıurfa Ciğercisi: Şanlıurfa’da ziyaretçiler arasında oldukça popüler olan bu restoran, ciğerin lezzetli örneklerini sunar. Ciğer döneri, ciğer şiş ve ciğer tantuni gibi çeşitli ciğer yemekleri bulunur. Ayrıca yöresel mezeler ve lavaş ekmeği de meşhurdur.

Şanlıurfa Cevahir Sofrası: Şanlıurfa’nın tarihi bir bölgesinde bulunan bu restoran, geleneksel Urfa mutfağının birçok lezzetini sunar. İçli köfte, kebap çeşitleri, kaburga dolması, dürüm ve pide gibi yöresel yemekler burada bulunabilir. Yukarıda da dediğim gibi biz buraya sıra gecesine geldik ve çok eğlendik siz de eğer burada yemek yemeği düşünürseniz sıra gecesinin olduğu akşamlara bakıp ona göre ayarlama yapabilirsiniz.

Şanlıurfa Sofrası: Bu restoran, Şanlıurfa’nın otantik atmosferinde geleneksel lezzetleri sunar. İçli köfte, lahmacun, ciğer kebabı, mercimek çorbası, pide ve kadayıf gibi yöresel yemekleri tadabilirsiniz.

Aşina Restoran: Aşina Restoran, hem Şanlıurfa mutfağına özgü lezzetler sunan hem de uluslararası mutfaklardan örnekler bulabileceğiniz bir mekândır. Kuzu tandır, kebap çeşitleri, döner, pizza, makarna ve salata gibi geniş bir menü seçeneği sunar.

Ciğeristan: Şanlıurfa’nın ciğer konusunda ünlü mekânlarından biridir. Ciğer kebabı, ciğer şiş, ciğer tandır gibi çeşitli ciğer yemekleri bu restoranda bulunur. Ayrıca pilav, salata ve meze gibi yan lezzetleri de deneyebilirsiniz.

Bu sadece birkaç örnek olup Şanlıurfa’da daha birçok popüler restoran bulunmaktadır. Her bir restoranın kendi özel menüsü ve lezzetleri bulunabilir. Ziyaret etmeden önce restoranların açık olduğunu ve mevcut menülerini kontrol etmek için iletişim bilgilerini kullanmanızı tavsiye ederim.

Urfa’dan Ne Alınır?

Şanlıurfa Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir şehirdir. Buradan sevdiklerinize veya kendinize çok güzel şeyler alabilirsiniz. Şanlıurfa’da hediyelik eşya veya yiyecek olarak alabileceklerinizden bahsedeyim:

Bıçaklar: Şanlıurfa, Türkiye’nin ünlü bıçak ustalarına ev sahipliği yapar. Şanlıurfa’da üretilen el yapımı bıçaklar, kaliteli ve özgün bir hediye seçeneği olabilir.

Bakır Eşyalar: Şanlıurfa’da bakır ustaları geleneksel el işçiliğiyle muhteşem bakır eşyalar üretir. Bakır tepsi, çaydanlık, semaver veya sürahi gibi ürünler, Şanlıurfa’dan alınabilecek güzel bir hediyedir. Ben de buradan kendime bazı bakır şeyler aldım ve severek kullanıyorum.

Yemeni: Yemeni, Şanlıurfa’nın geleneksel ayakkabılarıdır. Şanlıurfa’da el yapımı ve renkli yemeniler bulabilirsiniz. Hem şık hem de geleneksel bir hediye olabilir.

Zahter: Şanlıurfa’nın meşhur baharat karışımı olan zahter, yöresel yemeklerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Zahter, kavrulmuş buğday, fesleğen, kekik ve sumaktan oluşur. Benim de özellikle sabah zeytinyağının üstüne veya zeytinin üstüne koyduğum bir baharattır ve özellikle zeytinyağlı karışımına simit bandırmayı çok seviyorum.

Şanlıurfa Biberi: Şanlıurfa, kendine özgü acı biberiyle ünlüdür. Şanlıurfa biberi, acılığı ve karakteristik tatlarıyla diğer biberlerden farklılık gösterir. Şanlıurfa biberi veya Şanlıurfa biber salçası, Şanlıurfa’dan hediye olarak alınabilecek lezzetli bir seçenektir.

Şanlıurfa Halısı: Şanlıurfa, Türkiye’nin önemli halı üretim merkezlerinden biridir. Şanlıurfa halıları, özgün desenleri ve kaliteli dokumasıyla ünlüdür. Şanlıurfa halısından bir parça, ev dekorasyonu için özel bir hediye seçeneği olabilir.

Şanlıurfa Festivaller

Şanlıurfa’ya gittiğinizde eğer bir festival zamanı ise bu festivallerden birine veya birkaçına katılma imkânınız varsa bence mutlaka katılın. Çünkü bir yerin festivalleri hem o şehir hakkında daha çok bilgi almanızı sağlar hem de oldukça eğlencelidir. Şnlıurfa’da katılacağınız bazı festivaller şunlardır:

Urfa Güvercinleri Festivali: Şanlıurfa’nın sembolü olan güvercinlerin önemini kutlamak için her yıl Nisan ayında düzenlenir. Festival kapsamında güvercin yarışmaları, sergiler ve gösteriler gerçekleştirilir.

Şanlıurfa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali: Her yıl Mayıs ayında düzenlenen bu festival, çocuk ve gençlik tiyatrosuna odaklanır. Yerli ve yabancı tiyatro grupları çeşitli oyunlar sahneleyerek şehirdeki seyircilere keyifli anlar yaşatır.

Balıklıgöl Kültür ve Sanat Festivali: Şanlıurfa’nın önemli turistik mekânlarından biri olan Balıklıgöl çevresinde gerçekleştirilen festivalde, geleneksel müzik ve dans gösterileri, el sanatları sergileri ve halk oyunları performansları gibi etkinlikler düzenlenir.

Harran Üniversitesi Bahar Şenlikleri: Harran Üniversitesi öğrencileri tarafından her yıl Nisan ayında düzenlenen bu etkinlikler serisi, konserler, spor etkinlikleri, sergiler ve çeşitli yarışmalar gibi farklı etkinliklere ev sahipliği yapar.

Rızvaniye Kültür ve Turizm Festivali: Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde gerçekleştirilen bu festival, Rızvaniye köyünün tarihi ve kültürel mirasını kutlar. Festivalde halk oyunları, konserler, sergiler ve yöresel yemeklerin tadına bakma gibi etkinlikler yer alır.

Benzer Yazılar