Zayıflamaya çalışırken sanki kendinizden öç alır gibi yemek mi yiyorsunuz? Sanki içinizde tüm zayıflama çabanızı sabote etmek isteyen biri mi var? Hiç bir şekilde yanılmıyorsunuz. Gerçekten de kendinize zarar vermek için yemek yiyebilir ve yeme atakları geçirebilirsiniz. Bilinçaltınız kötü olduğu için değil sizi kendi bildikleri doğrultuda korumak istediği için bunu yapacaktır. Bilinçaltının yemek yemek için haklı bir sebebi varsa tüm zayıflama çabalarınız büyük bir sabotajla sonuçlanacaktır. Zayıflamaya çalışırken, kendinize zarar vermek için yemek yemeye başladığınızı fark bile etmeyeceksiniz.
En can acıtacak noktayı zihin çok iyi bilir, zayıflamaya çalışırken yemek yiyerek kendine en büyük cezayı verir. Tekrar devreye giren “Yemek ye!” komutu bu sefer lezzet için değil, acı vermek içindir.
Bir an, durmanızı ve düşünmenizi istiyorum. Zayıflamaya çalışırken, sürekli zihninizi meşgul eden düşünceler nelerdir? Sürekli neyi düşünüyorsunuz?
Yemek yemeyi mi?
Diyet yapmayı mı?
Spor yapmayı mı?
Tatlılardan uzak durmayı mı?
Yalnız olduğunuzu mu?
Peki neden tam tersini düşünüyorsunuz?
Zayıflamaya çalışırken çikolata yemek istemiyorsanız bunu tekrarlamaya gerek yoktur. Zihniniz size şunu soracaktır: “Tamam anladım. Çikolata düşünmeyeceğiz. Peki, tam olarak ne düşünmemi isterdin?” Bir çikolata yerine ne yemek isterdin? Bir elma? Bir havuç? Yarım çikolata? Yarım tabak tatlı? Bir salatalık? Belki yemekler değil de işe yoğunlaşmak. Siz zayıflamaya çalışırken zihniniz daha çok kilo almaya çalışan biri gibi davranıyorsa zayıflama çabanız boşa olacaktır. Çünkü davranışlarınızla düşünceleriniz bir değildir. Eğer zayıflamaya çalışırken beyniniz ve düşünceleriniz tam tersini yapıyorsa bir direnciniz olduğunu fark etmeniz gerekir. Bu direnci kaldırmadan gerçek anlamda zayıflamanız mümkün olmayacaktır.
Zayıflamaya çalışırken insan kendine neden zarar vermek istesin?
Aslına bakarsanız yapılan hataların bir çoğu kendine zarar vermek için değildir. Hatta tam tersi diyebiliriz. Evet, siz zayıflamak istiyor olabilirsiniz ve tüm çabanız bu yönde olabilir ama bilinçaltınızda kilolu olmak için pozitif bir anlam varsa işte bu noktada aslında mevcut durumu korumaya çalışıyordur. Tabi sadece kilolu olmak için diye düşünmeyin. O yiyeceği, yemek için ya da yeme atakları yaşamak için anlamlı bir sebebi varsa bu döngünün içersinden çıkmak sizin için karışık olacaktır. Biliciniz zayıflamak için yüzlerce anlamlı sebep sunarken bilinçaltınız tüm bu anlamları bozabilir. Mesele sürekli kavgaların olduğu bir ailede, zarar görmemek, salona çıkmamak için mutfak masasında oyalanan bir çocuğun zihninde yemek yemenin pozitif bir anlamı olması sorgulanabilir mi? İşte bu noktada bilinçaltını suçlayabilir misiniz?