Çocuğum yemek yemiyor! Çocuğuma nasıl daha fazla yemek yedirebilirim?

Yazar: Yasemin Soysal

“Çocuğum yemek yemiyor, çocuğuma nasıl daha fazla yemek yedirebilirim?” sorusu ebeveynlerin, özellikle annelerin en merak ettiği sorulardan biridir. Çocuklarınıza fazla yemek yedirmenin çok çeşitli yolları vardır ama siz bu yolların sonuçlarını hiç düşündünüz mü?

Çocuklarını hayatta tutmaya çalışan anneler,  dürtüsel olarak çocuklarına fazla yemek yedirmeye çalışırlar fakat fazla yemek yedirmeye çalışmanın aslında onların sağlıklarını daha fazla tehdit eden bir davranış olduğunu fark etmezler. 

Çocuğum yemek yemiyor, çocuğuma yemek yedirmek için yaptığım hatalar nelerdir?

“Bir Çocuğun Yemek Davranışını ve Kilo Durumunu Etkileyen Anne Davranışları” (Maternal Behaviors that Influence a Child’s Eating Behavior and Weight Status) adlı bir çalışmada, annelerin davranışlarının çocukları üzerindeki etkileri incelendi. Bu etkilerin özellikle çocukların yemek alışkanlıklarını ve kilo durumlarını etkilediği tespit edilmiştir.

Anneler, bu dönemlerin özellikle önemli olduğunu biliyorlar. En iyi niyetlerle, çocuklarını beslerler ve büyütürler, genellikle “daha fazla yemeye” teşvik ederler. Sürekli olarak çocuğum yemek yemiyor? diye hayıflanırlar ancak bazen bu iyi niyetler yanlış bir yola yönlendirebilir. Çocukların minik mide kapasitelerine rağmen, “tabağındakini bitir”, “biraz daha ye” ve “yemeğini bitirmeden o masadan kalkma” kelimeleri, masumca sunulan kelimeler haline gelir. Ama çocuklar ne kadar yerse yesin anneler tarafından yeterince tatmin edici bulunmaz.

Midesinin sesine değil, annesinin sesine kulak verir!

Bu, çocukların kendi içsel doyma sinyallerini tanımalarını engeller ve bunun yerine, dışsal güdülerin onları yönlendirmesine izin verir. Onlar midelerinin sesine değil, annelerinin sesine kulak verirler. İçlerinde doğal olarak var olan, bedenlerinin ihtiyaçlarına göre ne kadar yemek yemeleri gerektiğini belirleyen dürtüyü yitirirler.

Çocuğum yemek yemiyor, yemek yedirmek için yapılan hatalar nelerdir? mutsuz bir çocuk, masada oturmuş, tabağı ile oynuyor ve üzerinde mavi bir sthirt var

Sonuçta bu durum ilerleyen yaşlarda aşırı yeme davranışlarına ve potansiyel olarak obeziteye yol açabilir. Çünkü çocuklar, bedenlerinin açlık ve doygunluk sinyallerini tanımayı unutmuşlardır.

Çocuklarınıza bedenlerine saygı göstermelerini ve ihtiyaçlarına göre yemek yemeği öğretin!

“Çocuğum neden yemek yemiyor” sorusunu soran annelere, çocuklarını nasıl beslediklerini yeniden düşünmeye davet ediyoruz. Çocuklarınıza bedenlerine saygı göstermelerini ve ihtiyaçlarına göre yemek yemelerini öğretin. Onlara sevginizi, masum bir şekilde “biraz daha ye” demek yerine, onlara bedenlerinin ne zaman ve ne kadar yemek istediğini anlama yeteneğini kazandırarak gösterin.

Anneler, çocuklarınızın minik mide kapasitelerine saygı gösterin, onların sınırlarını kabul edin ve bedenlerinin ihtiyaçlarına karşı duyarlı olun. Onlara, bedenlerinin ne zaman ve ne kadar yemek yemek istediğini anlamayı öğretin. Unutmayın, sevginizi ifade etmenin yolları sonsuzdur ve hiçbir çocuk, sevgi dolu bir tabağı bitirmek için karın ağrısına katlanmak zorunda değildir.

Çocuğum yemek yemiyor! Ona iyilik yapmaya çalışıyorsunuz ama unutmayın, sevginizin sınırları yoktur ancak çocuğunuzun midesinin sınırları vardır.

Unutmayın, sevginizin sınırları yoktur ancak çocuğunuzun midesinin sınırları vardır. Onların bedenlerine saygı gösterin böylece onlar da aynı saygıyı kendilerine göstermeyi öğrensinler. Her çocuk, bir günlük gezintinin sonunda, midesinin sınırlarını anlamayı ve onlara saygı göstermeyi öğrenmeli ve bu yolculukta siz anneler, onların en güvenilir rehberleri olabilirsiniz.

Benzer Yazılar