Yeme atakları neden olur? Psikolojik midir? Eğer kişi tok olduğu halde sıklıkla yemek yemek istiyorsa bu ataklar çoğunlukla psikolojiktir. Duygusal yemekler yeme atakları için bir alışkanlık oluşturabilir. Yeme atakları yaşayan kişiler eğer gıdalarla duygusal bir bağ kurduysa, yiyecekler kişiler üzerinde ruh halini değiştirecek bir etki yaratıyorsa muhtemelen yeme atakları açlıkla ilişkili olmayacaktır.
Yeme ataklarında yiyeceklerin rahatlatıcı etkisi var mıdır?
Bir dilim çikolatalı kek, bir tabak makarna, bir parça cips… Yiyeceklerin bazen rahatlatıcı bir etkisi vardır, değil mi? Yemek yemek, özellikle de konfor yiyecekleri, bazen stresi azaltır, duygusal rahatsızlıkları hafifletir ve bizi genel olarak iyi hissettirir. Ancak yemekle duygusal ihtiyaçlarımızı karşılamaya kalktığımızda, işler karışabilir. Yeme atağı, işte tam da bu noktada devreye girer.
Araştırmalar, duygusal yemenin yeme ataklarının önemli bir tetikleyicisi olduğunu göstermiştir.
Bilim bunu “duygusal yeme” olarak adlandırır ve bu konuda yapılan bir dizi araştırma, duygusal yemenin yeme atakları üzerinde önemli bir tetikleyicisi olduğunu göstermiştir. “Duygusal yeme: İçgörüler ve tedavi stratejileri” adlı bir makale (Emotional Eating: Insights and Treatment Strategies – Goldschmidt, A. B., Wall, M., Zhang, J., Loth, K. A., & Neumark-Sztainer, D. (2016).
Duygusal yemenin genellikle stres, üzüntü, öfke veya sıkıntıyla başa çıkmak için bir mekanizma olduğunu belirtiliyor(Fontiers in Psychology).
Buna ek olarak, birçok insan stres, yalnızlık, sıkıntı ve diğer olumsuz duygusal durumlarla baş etmek için yemek yemeyi bir mekanizma olarak kullanır. Bu durum genellikle “duygusal yeme” olarak adlandırılır ve yeme ataklarının en yaygın nedenlerinden biridir (Van Strien, T., et al. (2013). Emotional eating as a mediator between depression and weight gain. Appetite, 68, 205-210.).
Yani kısaca beden durduk yere acıkıp ihtiyacından fazlası için size sinyal yollamaz ya da gerek duymadıkça basit zevkleri için yeme atağı oluşturmaz. Çoğunlukla yeme ataklarının altında duygusal boşluklar ya da tam tersi duygusal olarak taşıyabileceğimizden fazla yükler olduğunda boşaltmak için yemeklere yönelim vardır.
Yeme atakları genellikle duygusal bir boşluğu doldurmak için başlar.
Kendimizi kötü hissettiğimizde, yemek bazen rahatlık sağlar ancak problem burada başlar. Yeme atakları genellikle duygusal bir boşluğu doldurmak için başlar ama aslında bu boşluğu dolduramaz. Neden mi? Çünkü yemek, duygusal sorunların kökenine inemez. Üstesinden gelinemeyen duygusal sorunlar nedeniyle bir yemek atağının ortasında bulabilirsiniz kendinizi.