Şişmanlamanızın sebebi nedir? Gerçekten kilo almanıza sebep olan şey yemekler mi? Hayır, değil! Yemekler kilo aldırmaz, yeme bozukluklarınız size kilo aldırır. Çünkü karnın doymasıyla lezzetler ters orantılıdır. Ne kadar hızlı, çok ve tıkanırcasına yemek yerseniz beyninizdeki lezzet uyarısı o kadar hızlı kaybolacaktır. O zaman durum böyleyse lezzet için yiyen biri gerçekten bu davranış biçimini mi sergiler.? Kesinlikle, hayır. Şişmanlamanızın sebebi yemekler değil ama kurbanı onlardır.
Yemek yemeyi sevdiğini söyleyenler ilginçtir ki
yemekten nefret ediyormuş gibi davranırlar.
Şişmanlamanızın sebebi yemeklerin lezzeti değil, sizin yemeklere yüklediğiniz anlamdır.
Öğrencilerimin çoğu kaygılı bir ses tonuyla açıklama yapmaya çalışır, sanki onları yemeklerden koparacakmışım gibi: “Yasemin Hanım, biz yemek yemeye âşığız. Hayatta en zevk aldığımız şeylerden biri yemek yemek. Lütfen çok aç kalmadan yapalım şu işi.” Onları ne zaman yemek yerken gözlemlesem durum beni hep şaşırtır. Gördüklerim ve duyduklarım karşısında büyük bir çelişkiye düşerim.
Şişmanlamanızın sebebinin yemekler olduğuna emin misiniz?
Bana yemek yemeyi sevdiklerini söyleyenler ilginçtir ki yemekten nefret ediyormuş gibi davranırlar. Bunu bir türlü anlayamam. İnsan sevdiği birinin yanından ayrılmak istemez, zevk aldığı bir işi alelacele tamamlamaz, mutlu olduğu bir ortamdan paldır küldür gitmez. Şişmanlamanızın sebebi nedir sorusunun cevabını yemeklerden önce davranışlarda aramak gerekir.
Peki, nedir bu acelenin sebebi?
Nedir bu panik, yemeklerden kurtulmak istercesine onları ağza tıkıştırmak, bir an önce bitmesi için çaba göstermek? Hızlı hızlı boğulurcasına yiyip tüketmek? Nefes almaya bile zaman bulamadan adeta yemekten kurtulmaya çalışmak? Bir seferde yutmak? Pek çok insan mümkün olsa yediğini eliyle midesine götürüp oraya bırakacak. İşte bunu anlayamam. Lezzetlerin tadını daha fazla çıkartmak için mi, bir an önce ikinci lokmayı ağza tıkma telaşı mı, yoksa bir bağımlı gibi rahatlama duygusuna bir an önce varmak mı? Cevap lezzetlerse, gerçekten öyleyse, bu sizi lezzetten daha keyif alan biri değil, daha çok kilo alan biri yapacaktır. İşte o zaman şişmanlamanızın sebebini daha iyi anlayacaksınız.
Bu sizi lezzetlerden daha keyif alan biri değil, daha çok kilo alan biri yapacaktır.
Şişmanlamanızın sebebi aslına bakarsanız yemeklerin lezzeti değil, duygusal ve bedensel aldığınız hazza olan bağımlılığınızdır. Bu bağımlılıklar duygusal boşluklar varsa, çok daha yüksek düzeylere ulaşır.